Professor John Briscoe är årets mottagare av Stockholm Water Prize 2014. Han prisas för sitt enastående arbete med global och lokal vattenförvaltning och sitt stora engagemang för att förbättra livet för utsatta människor.
Briscoe började sin bana som biståndsarbetare i Bangladesh efter att han 1976 erhållit sin doktorstitel i miljöteknik vid Harvarduniversitetet i USA. Erfarenheterna i Bangladesh på 1970-talet var något som skulle komma att förändra hans levnadsbana.
Mellan 1976 och 1978 var John Briscoe biståndsarbetare i byn Fatepur på en ö i Meghnaflodens delta i östra Bangladesh. Mer än tjugo år senare återvände han sommaren 1998 till byn, då som anställd av Världsbanken, och överväldigades av den positiva utveckling som skett.
John Briscoe berättade om tiden i Bangladesh i artikeln ”Häpnadsväckande förändring har skett i Fatepur på 20 år” som publicerades i Sydasien nummer 1, 1999.
Det jag såg och erfor i Fatepur på 1970-talet kom att förändra min levnadsbana. Omgående ledde det mig till att offentligt ta ställning mot det sätt som det utländska biståndet användes i Bangladesh, vilket ledde till att jag avskedades från mitt jobb som biståndsarbetare för en NGO, frivilligorganisation, och därefter blev förklarad som persona non grata i Bangladesh.
Även i dag framhåller han tiden i Bangladesh som särskilt betydelsefull, när han i en videointervju publicerad av Stockholm International Water Institute (SIWI) redogör för sina största yrksemässiga bedrifter.
”Jag har varit väldigt, väldigt privilegierad att bo i en by i Bangladesh och lärt mig enormt mycket av människor, icke läskunniga människor, som lever under de svåraste förhållanden du kan tänka dig på 1970-talet. Jag arbetade i Moçambiques regering på 1990-talet när regeringen precis bildades. Det här var otroliga upplevelser för mig där jag känner att jag bidrog med något, men jag lärde mig otroligt mycket.”
Professor Briscoe är känd för sitt brinnande engagemang för hållbar ekonomisk utveckling, sitt gränslösa perspektiv på sektorer och människor och för att han insisterar på att alla som berörs – från de fattigaste bönderna till näringslivets och politikens ledare ska få säga sitt, skriver SIWI i ett pressmeddelande.
År 1999 skrev John Briscoe i Sydasien:
”Jag kom nu tillbaka från det veckolånga återbesöket i Fatepur med fördubblat engagemang, fylld av upprymdhet över att det arbete vi är privilegierade nog att få utföra faktiskt kan förändra så mycket i positiv riktning för miljontals fattiga människor.”