Jaffna i fokus på konferens

Mellan den 23-24 november 2011 anordnades en internationell konferens om Sri Lanka i Zürich. Konferensen arrangerades av Zürich och Utrechts Universitet och här presenterades några bidrag av den senaste Sri Lanka relaterade forskningen, bland annat var staden Jaffna i fokus.

Staden Jaffna är huvudstad i den norra provinsen och var länge under kontroll av den tamilska gerillan LTTE. Demografiskt så var Jaffna länge Sri Lankas näst största stad men på grund av inbördeskriget så har många människor flytt därifrån och stadens population minskat. Delon Madavan, doktorand vid Universitet i Paris, presenterade sin studie som bland annat behandlade den religiösa segregationen i Jaffna.

Hinduismen har varit och är den dominerande religionen i Jaffna och länge levde hinduerna i samförstånd med den muslimska befolkningen i staden. Kristna missionärer började anlända tillsammans med europeiska kolonisatörer, detta ledde till att ännu en religion etablerade sig i Jaffna. Staden började så småningom bli religiöst segregerad och ett tecken på detta är att de olika religiösa helgedomarna återfinns i vissa områden i staden.

Till exempel så finns moskéerna i stadens västra del och de kristna kyrkorna i stadens södra del. I Jaffna är ¾ delar av helgedomarna hinduiska, att det återfinns hela 67 hinduiska tempel i staden. Detta kan förklaras med att de hinduiska ledarna ville stävja de kristna missionärernas framfart genom att göra hinduismen mer synbar. Så den religiösa segregationen är delvis ett resultat av kolonialmaktens missionerande.

Under 1990-talets början så förändrades stadens befolkning drastiskt då LTTE utvisade muslimerna från staden och det norra territoriet som de då kontrollerade. Detta innebär att i dagens Jaffna så återfinns det inte speciellt många muslimer, även om några har börjat återvända efter krigsslutet 2009.

Det är inte bara människor som har börjat återvända till Jaffna, ett annat avhandlingsprojekt (forskaren önskar vara anonym) kommer att analysera den ekonomiska tillväxten som staden möjligen kommer att få efter krigsslutet. Det har på senare tid tillkommit en rad olika företag i staden, bland annat banker, hotell, mataffärer med mera och det talas om en ”ekonomisk uppsving” i Jaffna efter att den lankesiska regeringen återigen har kontrollen över staden. Avhandlingens syfte är att ifrågasätta om den ekonomiska tillväxten verkligen kommer att gynna folket i Jaffna eller om det i själva verket är frågan om en ekonomisk verksamhet som styrs från de södra delarna av landet.

De var förstås flera ämnen som behandlades under konferensen, en rapport som går att ta del av online är ”Prawns of Peace, Norway-Sri Lanka evaluation” som analyserar Norges roll i Sri Lanka, denna rapport kan ni ladda ned som PDF här.
http://www.bartklemresearch.nl/files/publications/Pawns-of-Peace-Norway-Sri-Lanka-evaluation-2010.pdf

Den nuvarande forskningen om Sri Lanka handlar mycket om efterkrigstiden och hur landet utvecklas, och kanske är forskning kring Jaffna en bra återspegling vad som sker i Sri Lanka i stort. Deltagarna vid denna konferens, cirka 50 stycken, är bara en liten del av de som forskar om Sri Lanka i världen, men trots detta så är det fortfarande väldigt få i Sverige som skriver om landet. I framtiden hoppas i alla fall jag att vi bli fler.

Forskningen har till uppgift att bidra till samhällsnytta och jag tycker alla projekt har potentialen att bidra med något. Det är viktigt att inte akademin blir en klubb för inbördes beundran utan att forskare delar med sig av sin kunskap till allmänheten och beslutfattande myndigheter, vilket tyvärr inte alltid är fallet.

Se grafik över religionstillhörighet i provinsen Jaffna.
grafik-religion-jaffna

Källa: Delon Madavan Socioreligious Desegregation in an Immediate Postwar Town Jaffna, Sri Lanka, 2011

Andreas Johansson
Andreas Johansson

Andreas Johansson är filosofi doktor i religionshistoria och föreståndare för SASNET (Swedish South Asian Students Network). Johansson forskningsintresse rör religioner i Asien. Andreas har vid flera tillfällen gjort fältstudier Sydasien. Bruket av religiöst språk och symboler i icke religiösa organisationer är något Andreas har analyserat i sin forskning. Vid sidan av forskningen har Andreas ett stort intresse för fotografering. andreasljoh.com

Inga kommentarer än.

Kommentarer är avstängda.

Kategorier:

Tidskriften Sydasien rapporterar om Indien, Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh, Afghanistan, Nepal, Bhutan och Maldiverna. Sedan 1977 följer Sydasiens nätverk av skribenter och fotografer det som sker i regionen. Vårt gemensamma mål är att erbjuda kryddstarkt innehåll och bidra till fördjupade kunskaper.

FÖLJ OSS

Arkiv
Translate: العربية العربية বাংলা বাংলা 简体中文 简体中文 English English Français Français Deutsch Deutsch हिन्दी हिन्दी Italiano Italiano 日本語 日本語 ဗမာစာ ဗမာစာ नेपाली नेपाली پښتو پښتو Português Português ਪੰਜਾਬੀ ਪੰਜਾਬੀ Русский Русский සිංහල සිංහල Español Español Svenska Svenska தமிழ் தமிழ் اردو اردو