Frågor som berör kvinnors sexualitet är tabubelagda i Indien, och i landets skolor förekommer knappt någon sexualundervisning. Men tack vare internet kan nu allt fler indiska kvinnor diskutera sina egna behov – men också frågor som berör preventivmedel och sexuella övergrepp.[/dropcap]
Rita Datta, som egentligen heter något annat, är en 30-årig hemmafru i Kolkata. Hon berättar att internet har gett henne svar på en mängd frågor som hon aldrig skulle ha vågat ställa i det verkliga livet. Anonymiteten på nätet har gett henne en möjlighet att diskutera det allra känsligaste med mängder av andra kvinnor.
– Där kan jag prata om mina behov, min kropp och mina känslor. Och det är något som jag aldrig kunnat tala om tidigare, berättar hon för IPS.
Minst 137 miljoner indier använder internet, och allt fler tillkommer. Från att främst ha varit ett storstadsfenomen har nu även allt fler indier i mindre städer börjat använda nätet. På landsbygden, där 70 procent av landets kvinnor lever, har dock internet inte slagit igenom ännu.
Sociologen och forskaren Manjima Bhattacharjya säger dock att det på senare tid har blivit allt vanligare att indiska kvinnor använder internet för att få information om exempelvis preventivmedel, men också för att frispråkigt kunna diskutera med män utan att känna sig bevakade och granskade av det konservativa samhällets blickar.
Bhattacharjya har studerat hur indiska kvinnor använder internet, och hon menar att den nya tekniken har stärkt kvinnors position i samhället.
– Jag har särskilt slagits av det stora antalet mammor som bloggar. Det handlar om medelklasskvinnor som aktivt och kritiskt diskuterar allt från sexuella övergrepp mot barn till preventivmedel och arbetsfördelningen i deras hem, säger Bhattacharjya till IPS.
Hon påpekar att nätet även har gjort det möjligt för kvinnor att diskutera frågor om jämställdhet och homosexualitet. Samkönat sex var förbjudet enligt lag i Indien ända fram till 2009.
Kvinnor har även organiserat flera stora proteströrelser via internet. Ett exempel är kampanjen ”Rosa underkläder”, som för några år sedan samlade 40 000 kvinnor som protesterade mot att kvinnliga restaurangbesökare hade behandlats illa i staden Mangalore.
Kampanjledarna uppmanade sina anhängare att i samband med alla hjärtans dag 2009 skicka rosa underkläder till den hindunationalistiska organisationen Sri Ram Sena. Detta för att protestera mot att den högersinnade gruppens ledare hotat med ”att agera” mot ogifta par.
Internet har även skapat utrymme för stort antal nätverk och bloggar för sexuella minoriteter. Malobika, som har grundat en stödgrupp för lesbiska kvinnor i Kolkata, säger att internet har kommit som en befriare för alla homosexuella som tidigare känt sig utsatta och ensamma i ett samhälle som inte accepterar människors olikheter.
Men trots allt det positiva som internet fört med sig så finns det enligt Bhattacharjya fortfarande ett motstånd bland många medelålders kvinnor att använda internet. Samtidigt har marknaden för moderna mobiltelefoner snabbt vuxit sig stark i Indien, och man beräknar att 67 miljoner indier kommer att ha smarta mobiler i slutet av året – något som ytterligare kommer att öka internetanvändandet.
Text: Ranjita Biswas | IPS