Fredliga demonstrationer i Delhi för tibetansk frihet

Demonstration i Delhi för frihet i Tibet.
Se Fotogalleri 6 Foton
Ung tibetansk demonstrant i Delhi. Foto: Wilda Nilsson
Demonstration i Delhi för frihet i Tibet.
Demonstration i Delhi för frihet i Tibet.
Demonstration i Delhi för frihet i Tibet.
Demonstration i Delhi för frihet i Tibet.
Demonstration i Delhi för frihet i Tibet.
Demonstration i Delhi för frihet i Tibet.
Beräknad lästid 3 minuter

Tusentals tibetaner reste sig 1959 i protest mot Kinas ockupation av landet. Den 10 mars 2012 markerades den 53:e årsdagen med demonstrationer världen över. Kinas repressiva politik har hittills resulterat i våg av självbränningar i Tibet. Nära trettio personer har bränt sig själva till döds som desperat protest mot förtrycket. I det tibetanska kvarteret Majnu Ka Tilla i New Delhi brinner smörlamporna som hedrar offren framför templet. Ett solidariskt demonstrationståg vandrade i lördags genom Delhi ropandes om frihet, mänskliga rättigheter och att FN ska agera.

I utkanten av Delhi ligger Majnu Ka Tilla. Ett minimalt bostadsområde som inledningsvis var ett flyktingläger men som vuxit till en permanent bosättning för exil-tibetaner i Delhi. Templet och det lilla torget framför är områdets centrum och hjärta. I över en månad har traditionella smörlampor brunnit på ett bord för att hjälpa självbrända själar på resan mot nästa liv.

Över tjugofem tibetaner har tänt eld på sig själva i Tibet sedan mars förra året. En desperat handling som tydligt visar frustrationen över uteblivna framgångar och ett hopp på upprinning. Bilder på brinnande kroppar fyller affischer i Majnu Ka Tilla och tibetanerna här hoppas världen snart ska få upp ögonen för problemen i landet på världens tak.

Femtiotre år har gått sedan den första demonstrationen mot Kina genomfördes i Tibet. Denna slogs våldsamt ned. Sedan dess har Tibetan National Uprising Day markerats med fredliga demonstrationer både i Sydasien och i öst och väst. I New Delhi har Tibetan Youth Congress länge varit med och arrangerat protesterna.

Lobsang Dorji, organisationens generalsekreterare, mötte mig i lördags framför templet i Majnu Ka Tilla. Hundratals demonstranter kördes därefter till startplatsen. Medan tibetanska flaggor och blodröda tårar målades på aktivisternas kinder tittade den indiska polisen lugnt på.

I händerna höll de lathis, slagkäppar av bambu, eller automatvapen. Med Dalai Lamas porträtt buret av två munkar längst fram, och ytterligare två munkar med den indiska respektive tibetanska flaggan i händerna, tågade hundratals tibetaner längs hårt trafikerade vägar mot Jantar Mantar. I närheten av det gamla observatoriet samlas ofta demonstranter och i lördags var det tibetanernas tur.

Slagord om befriandet av politiska fångar, respekt för mänskliga rättigheter och tacksamheten för det tibetansk-indiska broderskapet ropades ömsom på engelska och hindi. Plakat med samma krav bars högt över tåget och demonstrationsledare eggade på resten med hjälp av mikrofoner och högtalare. Munkar, lekmän, män och kvinnor. Uppslutningen var blandad med den yngsta aktivisten enbart ett par år gammal och den äldsta över sextio.

Tenzin är en av dem som vandrade i tåget. För honom är det viktigt att visa solidaritet med dem som är kvar i Tibet. Som hans egen familj, vilken han inte träffat på över sju år. Tenzin lämnade Tibet för att skaffa sig en utbildning i en tibetansk skola i Dharamsala, exilsamhällets politiska och kulturella epicentrum i Indien där även Dalai Lama bor och undervisar.

Även om denna demonstration var fredlig och dessutom hade tillstånd från indiska myndigheter att genomföras kommer läget troligen se annorlunda ut i slutet av månaden. Kinas premiärminister Hu Jintao planerar att besöka New Delhi och då väntas nya, mer desperata, protester.

Lobsang Dorji från Tibetan Youth Congress spår att både våld och arrester troligen följer på det. Han berättar uppgivet att de fredliga demonstrationerna inte väcker lika mycket medial uppmärksamhet som de mer spektakulära demonstrationerna som brukar anordnas utanför Kinesiska ambassaden och hotellen kinesiska politiska ledare bor på när de besöker Indien.

Innan dess kommer ytterligare en fredlig demonstration genomföras. Den 12 mars 2012 firas årsdagen av tibetanska kvinnors organiserade protester och fortsätta engagemang i Tibetfrågan. Tibetan Women’s Association står bakom arrangemanget som även det kommer genomföras solidariskt i olika länder. Förhoppningen är att denna protest ska nå genom mediebruset och samtidigt en gång för alla sätta kvinnors bidrag till fred och utveckling på kartan.

Text och foto: Wilda Nilsson

Print Friendly, PDF & Email
Wilda Nilsson

Wilda Nilsson är student och frilansskribent med särskilt fokus på Asien. Hon läser journalistikvetenskap på JMK och har tidigare läst Centralasienkunskap och hindi. År 2012 skrev hon klart sin kandidatuppsats i samhällsgeografi om det tibetanska exilsamhället i Indien. Hon har bott längre perioder i Asien och åker under våren 2012 tillbaka till Indien och Nepal för att fortsätta dokumentationen av tibetanernas situation i exil. Vill du veta mer? www.wildanilsson.se eller wilda.nilsson@gmail.com