FN har tagit beslut om att undersöka krigsbrott i Sri Lanka

FN:s logga
FN-loggan pryder sin plats på en dörr som leder in i FN-kontoret i Genève. Foto: Johan Mikaelsson
Beräknad lästid 3 minuter

FN:s råd för mänskliga rättigheter, UNHRC, beslutade nu i slutet av mars att undersöka uppgifter om krigsbrott i slutet av kriget mellan de Tamilska Tigrarna (LTTE) och Sri Lankas regeringstrupper 2009. Beslutet inriktar sig på uppgifter om otaliga övergrepp, inte minst mot den tamilska civilbefolkningen liksom mot tillfångatagna gerillasoldater. Uppgifter pekar på uppemot 40 000 döda som ett resultat av regeringssidans övergrepp, vilket Sydasien rapporterat om.

Den lankesiska regeringen har pekat på LTTE och sagt att de var de som begick övergreppen. Det är förvisso sant att gerillan begick otaliga övergrepp, inte minst mot den befolkning de sa sig slåss för. Men det finns idag inte längre några kvar att hållas ansvariga för detta, utom möjligen tamilska och andra finansiärer utomlands.

Men utländska medier och diplomater har sedan länge hävdat att regeringssidans övergrepp i krigsslutet var omfattande och mycket grymma, inte minst eftersom de inte minst riktade sig mot den tamilska civilbefolkningen. Uppemot 40.000 tamilska civila tros ha dödats sedan gerillan redan var besegrad. Därutöver summariska avrättningar av tillfångatagna gerillasoldater, vilket också det är ett krigsbrott.

Resolutionen i UNHRC om en undersökning om krigsbrott och brott mot de mänskliga rättigheterna röstades igenom med 23 för och 12 länder mot en undersökning, medan 12 länder la ner sina röster. USA och England var drivande för ett ja, medan man på nejsidan fann länder som Kina, Kuba, Ryssland, Saudiarabien och Venezuela. Det var på nejsidan man hittade de auktoritära regimerna i världen, liksom grannländerna Maldiverna och Pakistan. Bland de som avstod från att ge sin röst fanns Indien, Japan och Sydafrika. Men en undersökning lär alltså göras under högljudda protester från de styrande i Sri Lanka som under lång tid bedrivit ett intensivt lobbyarbete för att slippa undan.

Den här resolutionen kommer bara att skada våra ansträngningar att försonas, ömkar sig den lankesiske presidenten Mahinda Rajapaksa. Men resolutionen är obönhörlig, och i sin skrivning uttrycker den dessutom allvarlig oro över senare tids utveckling i Sri Lanka, med förföljelser mot oliktänkande, försvinnanden och tortyr.

Sri Lankas styrande regim nekar till allt, och går dessutom till hårt angrepp mot och misstänkliggör sydafrikanskan Ms Navi Pillay, FN:s Människorättskommissionär, som drivit frågan om en krigsbrottsundersökning i fallet Sri Lanka.

Men så är inte Sri Lanka Nordkorea, än. President Rajapaksa har inte kunnat förhindra otaliga rapporter under senare år om det politiska och humanitära förfallet i landet. Nu när den tamilska minoriteten är avverkad så har i stället förföljelserna mot den muslimska minoriteten i landet ökat kraftigt med pogromer och brandskattade moskéer. Den religiösa extremismen har utvecklats till huliganism, som för övrigt också drabbar den kristna minoriteten i landet.

Detta har påtalats av bland andra förra presidenten i Sri Lanka, Ms Chandrika Bandaranaike Kumaratunga som regerade de två mandatperioderna innan Rajapaksa tog över för åtta år sedan. Under de åren har Kumaratunga ägnat sig åt internationellt arbete, inom barn- och kvinnofrågor, medan hon avstått från politiskt arbete eller åsiktsbildning i hemlandet. Hon har däremot på hemmaplan ändå uttryckt oro över Rajapaksas fängslande av oppositionens presidentkandidat, riksrättsåtal mot ordföranden i landets Högsta Domstol, oblyga förändringar i Konstitutionen, dödsskjutningar mot demonstranter och inte minst att Rajapaksa begravt insatserna som landets Försoningskommission beslutade om för flera år sedan.

Genom de numera helt regeringstrogna medierna så meddelar Rajapaksa att det inte finns några religiösa förföljelser i Sri Lanka. Det finns heller inte nån korruption, inga olagliga försvinnanden, ingen tortyr i häkten och fängelser. Och rättsapparaten fungerar som den ska, enligt presidenten. Medborgarnas inlämnade rapporter och videoupptagningar göms eller kasseras.

Till sist en nyhet häromdagen som slank igenom den mediala självcensuren i Sri Lanka: Landets befolkning är en av de ledsnaste i världen! Det är fienden FN som släppt resultatet av organisationens första undersökning av hur lyckliga befolkningarna är i länderna runt om i världen. Detta sedan man för två år sen bestämde att den 20 mars ska förklaras för den “Internationella Lyckodagen”, och i den första världsvida undersökningen av det globala lyckotillståndet så visade det sig att den lankesiska befolkningen är en av de ledsnaste i världen.

Sorgligt nog kan det vara intressant att invänta Rajapaksas dementi till undersökningen.

Thomas Bibin

Thomas Bibin har rapporterat från Sydasien sedan 1970-talet. Han var med och grundade tidskriften 1977 och var länge ansvarig utgivare. Thomas, född 1946 i Stockholm, är utbildad sociolog (Göteborgs universitet) och journalist (Dramatiska Institutet) – fotograf/kopist 1962-1966, och arbetade för Sveriges Radio 1978-2007. Författare till två böcker om Sri Lanka.