En ja-sägare blir president i Indien

Droupadi Murmu president of India
BJP-anhängare stöttar den blivande presidenten Droupadi Murmu i Assam den 21 juli. Foto: Dasarath Deka/Shutterstock
Beräknad lästid 4 minuter

Indien fick den 25 juli en ny president. Dropaudi Murmu från Bharatiya Janata-partiet tillhör ursprungsbefolkningen och skulle kunna lyfta fram marginaliserade frågor, men människorättsjuristen Parul Sharma frågar sig om hon kommer utmana landets hållning mot den utsatta gruppen.

Den 64-åriga före detta guvernören Dropaudi Murmu i delstaten Jharkhand nominerades av det regerande Bharatiya Janata-partiet (BJP), som kontrollerade tillräckligt många platser i federala och delstatliga lagstiftande församlingar för att installera sin kandidat som president.

Murmu blir den första urfolkskvinnan som väljs till president i Indien, en roll som har väldigt begränsade befogenheter jämfört med befogenheterna för posten som premiärminister, som nu innehas av Narendra Modi från samma parti.

I en demokrati som nu mer än någonsin drivs av kast, religion och regionala identiteter, kan Murmus presidentskap eka långt bortom hennes i stort sett ceremoniella ämbete, särskilt bland de 100 miljoner stamfolk i Indien som länge har lidit i utkanterna av Indiens socioekonomiska stege.

I ett klimaträttvisesammanhang kan noteras att hundratals urfolk protesterar och slåss dagligen mot regeringens planer på en stor utbyggnad av kolbrytning på deras land i slutet av förra året och i samband med COP26.

”Denna mark är vår mark”

”Denna mark är vår mark! Det här landet är vårt land!” skanderade män och kvinnor på hindi när de navigerade i skogsområden, bystigar och statliga och nationella motorvägar på en 300 kilometer lång vandring för att göra sina röster hörda. Byborna från Indiens ursprungsbefolkning, från så kallade Adivasi-samhällen, kommer från Hasdeo-området i den centrala indiska delstaten Chhattisgarh.

Området utgör en av de största sammanhängande sträckorna av tät skog på subkontinenten och är enormt rik på biologisk mångfald och vilda djur, inklusive elefantkorridorer som är avgörande för skogsplantering.

Droupadi Murmu president of India
Droupadi Murmu Foto: The Rashtrapati Bhavan (GODL-India)

Men Hasdeo Arand-skogen är också rik på kol och det är en resurs som Indien inte verkar få nog av nuförtiden. Mycket av Indiens ökade kolproduktion kommer från ”kolbältet” i de centrala och östra delstaterna Orissa (Odisha), Jharkhand och Chhattisgarh, där Adivasi-samhällen lever i områden som är rika på biologisk mångfald och vilda djur.

Indiens stam och urfolk blir ihärdigt uppvaktade innan valår menar kritiker av BJP-partiet. Partiet försöker aggressivt utöka sin dragningskraft bortom sin traditionella bas av hinduer inom de högre kasterna. Är detta en gest av välvilja pådriven av premiärminister Narendra Modi i förhållande till samhällen som utgör mer än 8,6 procent av dess 1,4 miljarder invånare inför ett allmänt val 2024?

 

Jag ställde frågan till Ashok Swain, professor i freds- och konfliktforskning vid Uppsala Universitet. Han menar att genom att välja Dropaudi Murmu, en stamkvinna, som Indiens president, har Narendra Modi gjort en enorm politiskt symbolisk handling. Men det finns flera starka underliggande skäl bakom valet av Murmu menar Professor Swain.

RSS har varit engagerade i att omvandla ursprungsbefolkning till hinduismen

Under flera decennier har det hindufanatiska moderskeppet, Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS), inte bara varit engagerat i att omvandla den inhemska stambefolkningen till hinduismen utan också omvända de grupper som valt kristendomen. Förhoppningen är att Murmu som president kommer att föra RSS närmare stambefolkningen och underlätta ”omvandlingsprocessen”.

RSS är en hindunationalistisk organisation som grundades år 1925. RSS är moderorganisationen inom det hindunationalistiska nätverket Sangh Parivar, i vilket bland annat Indiens regeringsparti BJP ingår. De flesta ledande personer i BJP har fått sin ideologiska skolning i RSS.

Vidare, kommer Murmu från delstaten Orissa, där BJP siktar på att erövra makten år 2024. Genom att göra Murmu till president förväntar sig Modi och RSS att komma närmare Odishas väljare. Slutligen, Murmu har varit en långvarig RSS-medlem och har aldrig stått upp för stamsamhällets eller kvinnors rättigheter.

Hon har alltid följt den hinduiska högerpartiets linje, och Narendra Modi förväntar sig att hon ska bli en marionett-president som aldrig kommer att ifrågasätta hindunationalistiska beslut.

 

Läs mer | Om Narendra Modi och BJP

Karismatisk nationalism via sociala medier och konflikter

 

Dokumentären ”Indien enligt Modi” en varningsklocka

Våldet ett tecken på att BJP-politiker vill tysta bönderna

Parul Sharma

Sedan 2020 ingår Parul Sharma i Tidskriftsföreningen Sydasiens styrelse. Hon är VD för The Academy for Human Rights in Business, författare och människorättsjurist med gedigen erfarenhet i hållbarhetsfrågor i högriskländer. Vid bland andra Human Rights Law Network, EU-kommissionen, Sandvik AB har hon arbetat med mänskliga rättigheter, anti-korruption, leverantörsledet, arbetsrätten och CSR-perspektivet. Hösten 2020 utsågs Parul till ordförande för Amnesty Sverige.

Inga kommentarer än.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kategorier:

Tidskriften Sydasien rapporterar om Indien, Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh, Afghanistan, Nepal, Bhutan och Maldiverna. Sedan 1977 följer Sydasiens nätverk av skribenter och fotografer det som sker i regionen. Vårt gemensamma mål är att erbjuda kryddstarkt innehåll och bidra till fördjupade kunskaper.

FÖLJ OSS

Arkiv
Translate: العربية العربية বাংলা বাংলা 简体中文 简体中文 English English Français Français Deutsch Deutsch हिन्दी हिन्दी Italiano Italiano 日本語 日本語 ဗမာစာ ဗမာစာ नेपाली नेपाली پښتو پښتو Português Português ਪੰਜਾਬੀ ਪੰਜਾਬੀ Русский Русский සිංහල සිංහල Español Español Svenska Svenska தமிழ் தமிழ் Українська Українська اردو اردو