Ekonomiska besvär och politiskt missnöje i Modis Indien

Musikern Ankur Tewari sjunger inför demonstranterna vid Shaheen Bagh. Foto: Rohit Bhatia
Beräknad lästid 5 minuter

Det indiska regeringspartiet Bharatiya Janata-partiet (BJP) har mött mycket motstånd den senaste tiden. Den indiska ekonomin går dåligt och missnöjet breder ut sig över landet. Kulmen på detta missnöje är demonstrationerna mot den nya CAA-lagen, anser Rohit Bhatia.

Reklamskyltarna i Bombay är en indikator på hur bra det går för den indiska ekonomin. Om alla skyltar i Indiens finansiella huvudstad är fyllda går det bra. Kring jul förra året gapade de flesta av de tre gånger sex meter stora skyltarna tomma och gjorde istället reklam för landets dåliga ekonomi.

BJP-regeringen, med Narendra Modi i spetsen, måste nu hantera den dåliga ekonomin samtidigt som de måste tampas med protesterna mot Citizen Amendment Act (CAA). Frustration bland minoriteter och liberaler tillsammans med uppgivna ungdomar ökar. Arbetslösheten och livsmedelsinflationen ökar, och 2020-års budget verkar inte förbättra situationen.

Studenter, aktivister och medborgare från landets alla hörn protesterar fortfarande på torget Shaheen Bagh i Delhi, och har gjort det sedan mitten av december. Andra städer har också anslutit sig och det har även uppstått demonstrationer bland den indiska diasporan. Anledningen till demonstrationerna är den omstridda lagen CAA. Vilken erbjuder indiskt medborgarskap till flyktingar så länge de inte är muslimer, och tvingar även indiska muslimer att bevisa att de är indier.

De flesta indier tror på landets sekulära konstitution

CAA gynnar flyktingar från Afghanistan, Pakistan och Bangladesh som sökte skydd i Indien före 2015. Däremot så exkluderar lagen muslimer från dessa länder, liksom tamilska flyktingar från Sri Lanka som redan befinner sig i Indien, Rohingyas från Myanmar och buddhister från Tibet. För de som växte upp i det fria Indien påminner det om en fortsättning och utvidgning av de våldsamheter som följde uppdelningen av Indien och Pakistan. De flesta indier tror på landets sekulära konstitution och på ett Indien som sedan flera århundraden är ett hem för förföljda. Indien har aldrig tidigare diskriminerat flyktingar på grund av deras religion.

BJP-regeringen valde att anta CAA, trots den allmänna opinionen och protester från det lokala styret i delstaterna Kerala, Punjab, Rajasthan och Västbengal. Regeringen antog lagen den elfte december. Protesterna bröt ut nästa dag.

Den 13 december skickade regeringen in statliga muskler för att slå till mot en legitim och demokratisk demonstration vid Jamia Milia Islamia universitetet i Delhi. Trotts att den indiska konstitutionen garanterar rätten till uttrycksfrihet och rätten att demonstrera, och förbjuder regeringen att göra några ändringar som förbjuder människor att utöva denna rättighet.

Två dagar senare anslöt sig mer än två tusen studenter från Jamia Milia Islamia universitetet till de allmänna protesterna mot CAA på Delhis gator. Samma kväll mötte studenterna hundratals poliser som trängde sig in på universitetsområdet utan tillstånd från högskolemyndigheten. Polisen använde batonger och tårgas, och nästan hundra studenter arresterades av Delhi-polisen.

Studenter vid Jawaharlal Nehru universitetet (JNU) fick ett liknande svar på sina protester den femte januari. Där tilläts en mobb på cirka 50 personer från BJPs ungdomsfraktion, Akhil Bhartiya Vidyarthi Parishad (ABVP), att kliva in med järnrör. De attackerade studenter och lärare som också protesterade mot en universitetsavgiftshöjning. Polisen fick larm om attacken mellan klockan fyra och fem på eftermiddagen, men de fick endast tillstånd att komma in på universitetsområdet 19:45.

Polisen har uppenbarligen varit aktivt eller passivt involverad i båda fallen. Delstaten Delhi är styrt av Aam Aadmi Party (AAP), men Delhi-polisen ligger under inrikesministeriet och är därmed under centralregeringens kontroll. 39 elever och lärare skadades under de två attackerna. På andra håll i landet har 31 dödsfall rapporterats i samband med polisåtgärder mot CAA-demonstrationer.

– Detta var en väpnad attack i syfte att demonisera JNU och distrahera indiernas uppmärksamhet, säger Jayati Ghosh som är forskare på universitetet. Hon är nationalekonom och vet vad hon pratar om. De tomma reklamskyltarna talar sitt tydliga språk.

Bilder från attacken på JNU sändes på India Today, där två studenter erkände att de ledde attacken mot ett av universitets inkvarteringshem. En av dom, Akshat, erkände att han var beväpnad med en stav och att han hade mobiliserat attacken med hjälp av studenter från universitetet som var ABVP-medlemmar samt utomstående medlemmar. Reportern frågade Akshat om de fick hjälp av polisen, men fick ett undvikande svar. Han hävdade också att polisen var närvarande på campus och att en officer i Delhi-polisen bad dem att ”slå studenter”.

Innan reportaget sändes hade en ABVP-medlem erkänt på TV att det var de som genomförde attacken, och flera andra källor pekar på att det var BJPs ungdomsfraktion som utförde dådet.

Värt att notera är också att mitt i allt tumult kring CAA-demonstrationerna och attacker mot studenter, har också delstatsvalet i Delhi genomförts. BJP har inte åtnjutit samma framgång i delstatsvalen den senaste tiden och har tappat makten i flera stora delstater runt om i landet. I Delhi-valet fick de inte heller makten, utan Aam Aadmi Party, som skapades ur antikorruptionsrörelsen 2012, fick fortsätta styra.

Regeringspartiet har mött flera motgångar under sin tid vid makten, och de indiska medborgarna har redan fått utstå mycket huvudbry på grund av nya regler regeringen har infört. Bland annat, den omfattande utbytet av valörer på rupien 2016, och införandet av den nya identifikationshandlingen AADHAR-kortet. Framöver ska också de indiska medborgarna tvingas bevisa att de är medborgare i det nya nationella registret.

BJP vill framstå som framgångsrika, men protesterna mot CAA visar att allt inte står rätt till i Indien. 80 muslimska BJP-ledare i Madhya Pradesh har lämnat partiet i protest. De första protesterna på Shaheen Bagh-torget, har spridit sig till stora delar av landet. Flera universitet genomför demonstrationståg i solidaritet med JNU, Jamia Milia Islamia universitetet och Shaheen Bagh.

Centralregeringen försökte stoppa detta fredliga motstånd i Gandhis anda, men demonstrationerna bara växer. Konstnärer och musiker har anslutit sig, och kändisar från filmindustrin likaså.

Inför delstatsvalet i Delhi skyllde Modi demonstrationerna på konspiratörer. Han sa i ett tal att ”vi kan inte lämna Delhi i det här anarkitillståndet. Endast folket i Delhi kan stoppa detta. Varje röst på BJP har makten att göra det”.

BJP lyckades inte ta makten i Delhi och partiet är uppenbarligen i gungning.

Översättning: Henrik Schedin

Rohit Bhatia

Rohit Bhatia är journalist och frilansskribent, född och uppvuxen i Bombay (Mumbai) där han arbetat som reporter för olika journaler och dagstidningar. Han har MA i Engelsk Litteratur. Hans arbete har publicerats i Indien, Australien och Europa. Hans huvudsakliga ämnen är indisk politik, klimat och alternativ kultur.