CHOGM kan omöjliggöra fortsatt skylande av krigsbrott

Lonely Planets senaste guidebok till Sri Lanka och boken ”Still Counting the Dead” speglar samma land. Foto: Lonely Planet och Portobello Books
Beräknad lästid 1 minut

Attacker på journalister och skylande av krigsbrott går hand i hand på Sri Lanka, ”hetaste resmålet 2013”. Även efter kriget flyr journalister ön där Sverige verkade för pressfrihet.

Samväldet håller denna vecka toppmöte i Sri Lanka, en pärla i det tidigare brittiska imperiet. Stats- och regeringschefer från ett femtiotal medlemsländer träffas i Colombo för att diskutera under temat ”rättvis tillväxt och inkluderande utveckling”.

Men Sri Lankas regering vill inte diskutera frågor om pressfrihet och mänskliga rättigheter i landet. Människorättsförespråkare anser att mötesplatsen är illa vald när värdlandets ledare misstänks för krigsbrott och fortsatta övergrepp. Kanadas premiärminister Stephen Harper uteblir med motiveringen att Samväldets kärnvärderingar om demokrati och mänskliga rättigheter hotas.

Drottningen av Storbritannien överlåter till prinsen av Wales och premiärminister David Cameron att hålla i mötet och medlemsstaterna följer linjen att det är bäst att arbeta med Sri Lanka som återhämtar sig efter decennier av inbördeskrig.

De som känner den andra sidan av ön ser bortanför de vackra vyerna. Norske fredsmäklaren Erik Solheim skriver i sin självbiografi att krigsbrotten ”förr eller senare kommer inför rätten”.

För Samväldet, med ideal om demokrati, mänskliga rättigheter och yttrandefrihet, väntar två år med president Rajapakse som ordförande. Kriget är över men efterspelet tar ny fart när fokus nu sätts på Sri Lanka.

Läs hela texten på Svenska Dagbladets Under strecket-sida:
www.svd.se/kultur/understrecket/demokrati-langt-bort-i-sargat-sri-lanka_8714616.svd

Print Friendly, PDF & Email
Johan Mikaelsson

Johan Mikaelsson är sedan 2020 redaktör för Sydasien. Johan är frilansjournalist och har skrivit och gjort dokumentärfilm om Sri Lanka med särskilt fokus på mänskliga rättigheter. Hans bok ”När de dödar journalister – En personlig skildring av Sri Lanka”, släpptes 2015. Johan började skriva för Sydasien 1997.