Nu släpps Sydasiens magasin med tema klimat och vatten

Sydasien reportagemagasin 2020 – tema klimat och vatten
I Sydasien nr 1 2020 finns reportage och artiklar som inte har publicerats på Sydasien.se och enbart kan läsas i magasinet. Foto: Mathias Rhode
Beräknad lästid 2 minuter

I dagarna släpps Sydasiens reportagemagasin 2020 med tema klimat och vatten. På 72 sidor belyser vi frågor som påverkar länderna i regionen och de 1,8 miljarder människor som bor där. Du som inte redan prenumererar kan beställa magasinet.

Ur innehållet kan nämnas en essä i text och bild av Zac O’Yeah, som betraktar och begrundar Indiens djupa vattenproblem. Från Karachi lyfter Zofeen T. Ebrahim fram Yasmeen Laris ”avvikande arkitektur” för ett av naturkatastrofer härjat folk.

Vi betraktar livsfarliga störtfloder och vattenkraft i Nepal, indiska fröbanker, bhutanesisk koldioxidneutralitet, känner miljöhopp och förtvivlan, gör nedslag i Sri Lanka, Afghanistan, Maldiverna och Bangladesh. Dessutom fantastiska bilder på Bagheera, snölepoarder och solenergi på hög höjd i Himalaya i ett reportage av Jan Fleischmann.

Flod i Sydasien
Floderna i Sydasien fyller många funktioner. Foto: Sutapa Deb /Shutterstock

Parul Sharma, styrelseledamot i tidskriftsföreningen och skribent i Sydasien, ger en introduktion kring vattenfrågor i relation till mänskliga rättigheter. Vi passar på att gratulera Parul och Svenska Amnesty, där Parul har valts till ordförande (läs gärna en färsk intervju med henne på Sydasien.se).

I en intervju med Ashok Swain, professor i freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet, beskrivs konfliktytor kring vatten i regionen. Swain är även ordförande för Unescos vattensamarbete. Härifrån tar vi oss vidare i ämnet och i regionen.

Sydasien reportagemagasin 2020 – tema klimat och vatten
Sydasiens reportagemagasin 2020 innehåller bara nya reportage och artiklar och som bara kan läsas i magasinet.

Många av er som får nyhetsbrevet är redan prenumeranter. Möjligheten finns annars att beställa Sydasiens reportagemagasin som lösnummer (120 kr inkl frakt) eller prenumeration för 2020 (200 kr) som ger magasin och årsbok. Beställ enkelt genom att betala till plusgiro 795 496-9 eller swisha till 123 211 2068 (skriv in adressen eller mejla den till info@sydasien.se).

På Sydasien.se har vi nu publicerat tidskriftens kompletta arkiv med innehållsförteckningar, vilket gör artiklarna i tidningen från 1977–2010 sökbara (tidskrifterna 2017–2019 håller vi på ett litet tag till). Det här har gjorts möjligt genom Lars Eklund som var redaktör 1983-2007 och tidigare ansvarige utgivaren och skribenten Thomas Bibin. De har lagt grunden genom att skanna sidorna från tidskriftens tidiga år och lagt till innehållsförteckningar, som vi har bearbetat för att passa in i vår plattform.

I somras lade vi i somras till fliken Translate i menyn på Sydasien.se, detta för att underlätta och bjuda in läsare att ta del av innehållet på exempelvis hindi, tamilska, nepali och singalesiska.

Vi håller seminarier (i nuläget företrädesvis webbsända) eller temadagar kring Sydasien eller utvalda länder (kontakt nedan). I slutet av september livesände ABF ett seminarium på FB, där redaktörerna Henrik Schedin och Johan Mikaelson medverkade. Det går att se i efterhand (länk till video på FB). Vi vill öka kännedomen om Sydasien och utöka läsekretsen, sprid gärna nyhetsbrevet!

Lästips (urval) från senaste veckorna på Sydasien.se:
De allvarliga hoten mot Goas unika natur – reportage.
Demokratin i Sri Lanka riskerar att torka in i ett envälde – analys/politik.
Monsundränkta Karachi ett offer för dålig planering – reportage.
Många glaciärsjöar i Nepal riskerar att brista – reportage.
Stereotyp bild av Indien återupprepas av SVT – kultur/recension.
Avskärmade Kashmir aktuellt på årsdagen av Indiens grepp – krönika.

Print Friendly, PDF & Email
Redaktionen Sydasien

Sedan 1977 följer Sydasiens redaktion med lika delar hjärna och hjärta regionen Sydasien – länderna Indien, Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh, Afghanistan, Nepal, Bhutan och Maldiverna. Vi befinner oss i nuet, blickar framåt, med historian i minnet.