Det är nu ett år sedan Delhitjejen Jyoti som var på väg hem från ett biobesök i Saket med sin pojkvän, brutalt våldtogs och avled av de skador hon åsamkats. Våldtäktsmännen dömdes till döds och indisk media har drivit på frågan om kvinnors säkerhet i Delhi under det gångna året.
Men det är inte en ny fråga som aktualiserats. Faktum är att de allra flesta indiska kvinnor stannar inne efter mörkrets inbrott, på grund av fara för sin egen säkerhet. Att landets kvinnor inte säkra på gatan är ett oerhört stort och svårtacklat samhällsproblem som nu adresseras i samhällets alla skikt.
Indien satsas det nu på information, workshops och kurser bland unga för att förebygga våldtäkter och övergrepp. Bland annat organisationen Jagriti Youths arbete beskrivs i Sydasiens artikel ”Pojkar i fokus för satsning mot sexuella trakasserier”.
Delhi brukar kallas rape capital of India och det är riktigt ruskigt hur unga i Delhi upplever sin stad. Hösten 2008 intervjuade jag flera unga collegetjejer om sin vardag och hur de förhåller sig till samhällsnormer när det gäller manligt och kvinnligt. Tre av tjejerna är med i dokumentären Desi Girls som jag sammanställde 2009. Den har funnits finns att se på öppna kanalen Sydväst.
Dess värre upptäckte jag under min forskning i Delhi 2008 att diskursen “våldtäkt är något som alltid kommer ske och det är upp till är kvinnan att undvika det” är oerhört utbredd. Den aktiva angriparen adresseras inte i denna diskurs utan våldtäkt är ett kvinnoproblem som skall undvikas genom att vara en lydig duktig flicka/kvinna som stannar inne efter mörkrets inbrott eftersom gatorna då inte är säkra. För dem som kvinnor.
För det är mycket liv och rörelse i indiska städer som Delhi, Mumbai eller Bangalore på nätterna. Men gatorna domineras av män, collegetjejerna i Delhi kommer i filmen fram till att gatorna inte är säkra för dem efter 8.30 och de har således inget att göra ute i sin stad efter denna tiden på dygnet.
Mannen äger natten menar de. Ljuset i mörkret är organisationernas arbete på gräsrotsnivå och att de får uppbackning av massmedia som trycker på och kräver en förändring i Indien.
Vi kommer fortsätta bevaka ämnet även under 2014 för Kulturrådet har beslutat att stödja Sydasien finansiellt även nästa år. Vi är tacksamma för detta bidrag och kommer fortsätta i samma anda som tidigare år med Sydasien Nättidskrift.
Vi välkomnar alltid nya skribenter med spännande uppslag. Våra skribenter är av blandad bakgrund, såväl forskare, resenärer och studenter. De bor i Sverige, Norge, Tyskland, Kanada, och Sydasien. Har du en historia du vill dela, ett reportage du vill skriva, eller en debatt som du vill belysa? Kontakta redaktionen!
Avslutningsvis vill vi i redaktionen önska alla läsare ett riktigt gott nytt 2014 och hoppas ni är med oss även nästa år!
God jul och Gott Nytt Sydasien-år!