Indienpodden tar upp demokrati i världens största demokratiska samhälle. Med svenska och internationella experter diskuterar Julia Wiræus, som också frekvent bidrar till Sydasien, aktuella frågor som berör Indien.
Indienpodden är ett samarbete mellan Utrikespolitiska institutet och Swedish South Asia Studies Network vid Lunds universitet. Tillsammans med nordiska och indiska experter ger Julia Wiræus lyssnaren en bred och initierad bild av Indien. Ämnena som tas upp är varierade, som till exempel miljöfrågor, demokratins tillstånd och givetvis pandemin.
– Det är en ynnest att då få rikta fokus mot en annars bortglömd region och berätta om vilka omvälvande samhällsförändringar som faktiskt sker i världens största demokrati, säger programledaren Julia Wiræus i ett pressmeddelande.
Det senaste avsnittet handlar om den militära kapprustningen mellan Indien och Kina och de senaste årens ökade spänningar. Tillsammans med Asienkännaren Bertil Lintner lyfts frågan om Kinas ökade intresse kring gränsen till Indien och vilka konsekvenser det har fått.
Lintner har gedigen kunskap om regionen och har besökt delstaten Assam som gränsar mot Kina flera gånger. Spänningarna mellan Indien och Kina rör sig även från den faktiska gränsen i norra Indien, även andra dispyter länderna emellan som Kinas nya närvaro i Indiska Oceanen.
Gränslandet och dess resurser blir en viktigare och viktigare fråga i ett förändrat klimat, där främst vattentillgångar är åtråvärda. Angående detta intervjuas även den indiska forskaren Mirza Zulfiqur Rahman.
Det är ett lärorikt och mångfacetterat avsnitt, som drivs av Lintners kunskap och erfarenhet.
Indienpodden finns tillgänglig via de vanligaste streamingtjänsterna för podd.