Till minne av två medarbetare

Två av SYDASIENS tidigaste vänner har gått ur tiden, berättar Thomas Bibin.Foto : Bo Jørgensen
Två av SYDASIENS tidigaste vänner har gått ur tiden, berättar Thomas Bibin. Foto: © Bo Jørgensen

Två av våra tidigaste vänner som har varit engagerade i Sydasien, såväl tidskriften som regionen, har nyligen lämnat oss. Här några minnesord från en som en gång i tiden kände de båda mer än väl, och som uppskattade deras intresse för regionen liksom för deras insatser att belysa denna mångfacetterade kontinent för en svensk publik.

“The Undesirables” av Yvonne Fries och Thomas Bibin gavs ut av K P Bagchi förlag i Calcutta 1983.

Det handlar om Yvonne Fries från Halmstad, som tillsammans med undertecknad uppmärksammade de eftersatta och utfattiga tamilska téplantagearbetarna i det inre av Sri Lankas högländer. Detta genom svenska media liksom i boken “The Undesirables” som vi skrev tillsammans och som gavs ut av K P Bagchi förlag i Calcutta 1983. Yvonne blev 84 år och kommer att begravas vid Söndrums kyrka i Halmstad tisdagen den 12 september 2017 kl 13 i Halmstad.

Hammett Murphy föddes 1941 i New Orleans, USA. Han flyttade som ung till Stockholm och tog där jobb som tryckeriarbetare och han kom att engagera sig i en grupp unga entusiaster i Stockholm med intresse för Sydasien. 1977 kom det första numret av tidskriften “Sydasien-bulletinen” ut och Hammett satt med i “jungfruredaktionen” och skrev framöver också artiklar i tidskriften. Hammett dog den 7 april i år, blev 78 år och har begravts på Skogskyrkogården i Stockholm den 3 maj.

Thomas Bibin
Thomas Bibin

Thomas Bibin har rapporterat från Sydasien sedan 1970-talet. Han var med och grundade tidskriften 1977 och var länge ansvarig utgivare. Thomas, född 1946 i Stockholm, är utbildad sociolog (Göteborgs universitet) och journalist (Dramatiska Institutet) – fotograf/kopist 1962-1966, och arbetade för Sveriges Radio 1978-2007. Författare till två böcker om Sri Lanka.

Inga kommentarer än.

Kommentarer är avstängda.

Kategorier:

Tidskriften Sydasien rapporterar om Indien, Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh, Afghanistan, Nepal, Bhutan och Maldiverna. Sedan 1977 följer Sydasiens nätverk av skribenter och fotografer det som sker i regionen. Vårt gemensamma mål är att erbjuda kryddstarkt innehåll och bidra till fördjupade kunskaper.

FÖLJ OSS

Arkiv
Translate: العربية العربية বাংলা বাংলা 简体中文 简体中文 English English Français Français Deutsch Deutsch हिन्दी हिन्दी Italiano Italiano 日本語 日本語 ဗမာစာ ဗမာစာ नेपाली नेपाली پښتو پښتو Português Português ਪੰਜਾਬੀ ਪੰਜਾਬੀ Русский Русский සිංහල සිංහල Español Español Svenska Svenska தமிழ் தமிழ் اردو اردو