Skenmanöver eller reellt hot i Sri Lanka – offensiv mot tamiler på ön och i världen

Människor väntar i april 2002 vid en gränskontroll på Jaffnahalvön mellan regeringens och de Tamilska tigrarnas områden. Foto: Johan Mikaelsson
Beräknad lästid 8 minuter

Ett påstått försök att återuppliva Tigerrörelsen i norra Sri Lanka har stoppats. Samtidigt som inbördeskriget och utvecklingen i Sri Lanka diskuterades vid FN i Genève påbörjade önationens säkerhetsstyrkor en offensiv mot utvalda tamiler på ön och i världen.

Den femte årsdagen efter krigsslutet i Sri Lanka har passerat. I de norra och östra delarna av ön, som under inbördeskriget 1983-2009 kontrollerades och präglades av LTTE, Tamilska Eelams befrielsetigrar, hindrades tamiler den 18 maj från att uppmärksamma krigsslutet.

Den internationellt mångfaldigt prisade tidningen Uthayans redaktionshus i Jaffna kapslades in av soldater och vägspärrar efter ”rapporter om risk för störningar”. Högste befälhavaren i norr, Udaya Perera, sa till Daily Mirror att armén inte vill anklagas om något skulle hända. Den tamilske parlamentsledamoten Eswarapatham Saravanapavan (TNA) som äger tidningen såg det som att redaktionen hindrades göra sitt jobb eftersom ingen tilläts ta sig in.

– Några anställda höll en liten ceremoni på morgonen eftersom flera av dem påverkades av kriget. Men inget mer var planerat. Den här atmosfären bidrar inte till försoning, sa Saravanapavan.

Andra mindre ceremonier som hölls av lokala politiker avbröts av polis, som sopade undan blommor och tända ljus. Uppmärksammandet av årsdagen ska ske i regeringens smak. Det ska firas att terroristerna på ön bekämpades. De med dödade och försvunna släktingar och vänner får sörja i tystnad.

I Matara i söder paraderade 7000 soldater och 600 officerare med höjda vapen. Skramlet från över 120 pansarfordon, 30 stridsbåtar och lika många flygmaskiner gav en ljudkuliss till firandet i president Rajapakses hemtrakter. Politiska och buddistiska dignitärer samlades för att åse en del av de styrkor som fortfarande präglar öns tidigare krigsdrabbade delar och som finns för att säkerställa enighet.

De senaste månaderna har det blivit en allt mer spänd stämning i norr. Det skedde samtidigt som Sri Lanka hamnade i en allt mer utsatt situation internationellt. Vid FNs råd för mänskliga rättigheter i Genève röstade representanter för de 47 medlemsländerna 27 mars för USAs förslag till resolution och för en internationell utredning av krigets slutskede.

FNs människorättskommissionär Navi Pillay sätter nu ihop en mindre organisation, ett tiotal medarbetare vid kontoret i Genève, som ska gräva i Sri Lankas avslutade inbördeskrig. Regeringen i Colombo har meddelat att den motsätter sig resolutionen och inte kommer att samarbeta, men det stoppar inte utredarna. Utredningen genomförs med eller utan hjälp av myndigheterna som lyder under den allt mer internationellt misstänkta och trängda regimen.

Det långa inbördeskrigets fasor har kommit till internationell kännedom genom brittiska Channel 4 och den skotske dokumentärfilmaren Callum Macrae, som tagit sig an uppgiften att samla in och undersöka bevis. Filmen No Fire Zone har visats världen över och fått stort genomslag. Det har bidragit till att fler än bara människorättsorganisationer ser Sri Lanka som ett skräckexempel på hur grymheter kan begås och hur misstänkta försöker komma undan rättvisan.

Mycket av det som hände under de sista månaderna i inbördeskriget mellan regeringsstyrkor och gerillagruppen LTTE lär hamna under rubriken ”brott mot mänskligheten”. Regeringsstyrkor genomförde en massiv offensiv, samtidigt som gerillan vägrade släppa civilbefolkningen. Internationella rop efter en humanitär vapenvila hörsammades inte av regeringen och gerillan vägrade kapitulera.

Tamilerna ser sig som ett folk, inte en minoritet. De argumenterar för att de sedan 1948 utsätts för ett folkmord. De får ökad förståelse. Argumentet används också med vetskapen om att det kan vara sista chansen att nå någon form av självstyre i de tamilska delarna av ön.

Utvärderingen ska också granska den nuvarande situationen. Navi Pillays besök i Sri Lanka i augusti 2013 blev en ögonöppnare, inte bara för henne själv. De som trott på regeringens tal om en försoningsprocess efter krigsslutet kan läsa hennes rapport Promoting reconciliation and accountability in Sri Lanka. Skadad och eftersatt infrastruktur har återuppbyggts, men tamiler i den tidigare krigszonen lever under militärstyre.

Ständigt kommer nya rapporter om övergrepp på människor. Den bilden förstärks av rapporten Unfinished War – Torture and Sexual Violence Sri Lanka 2009-2014 som den sydafrikanska människorättsadvokaten Yasmin Sooka och organisationen Bar Human Rights Committe står bakom. Särskilt före detta gerillasoldater och LTTE-supportrar drabbas av tortyr och systematiskt sexuellt våld, även i efterkrigstiden.

Det visar redovisningen av de 40 fall som är säkerställda genom intervjuer och medicinska undersökningar. Det är enligt Sooka bara toppen på ett isberg. Sooka var en av de tre i den expertpanel som FNs generalsekreterare utsåg och som 2011 kom med en mycket kritisk rapport om Sri Lanka. Den nya rapporten handlar om människor som lyckats ta sig från ön genom att släktingar betalt lösensumma. De som är kvar på ön lever med risken att utsättas.

Sedan mars har enligt bland andra Tamilnet över 70 tamiler arresterats i norra Sri Lanka. Ofta har det skett med våld, i form av kidnappning. Det är oklart hur många av dessa som fortfarande i arrest.

Omhändertagandet av Jeyakumari Balendran i Kilinochchi och hennes 13-åriga dotter har fått stor uppmärksamhet. De två har varit aktiva vid demonstrationer mot försvinnanden. Kvinnans 15-årige son är bland de hundratals som försvunnit efter att ha tagits in i arrest eller kidnappats. Kvinnan hålls i häkte och dottern ska enligt uppgifter i medier placeras i ett barnhem.

Oberoende medier har inte kunnat rapportera. Den Torontobaserade tamilske journalisten DBS Jeyaraj som under krigsåren varit kritisk till LTTE, har många källor och har kunnat skriva ingående om försöket att återuppliva den kvästa gerillan i en ny form. Balendran anklagas för att ha haft en efterlyst före detta LTTE-medlem vid namn ”Gobi” inom gerillan boende hos sig. Han ska ha gömt sig under en säng och därifrån ha skjutit mot en polisman och därefter varit på flykt undan rättvisan.

Denne ”Gobi”, eller Selvanayagam Kajeepan som är hans riktiga namn, ska ingå i en grupp som utsetts av LTTE i Europa. Posters som propagerar för en ny väpnad kamp, ska ha satts upp i Jaffna och runtom i byar i norr. Ett bageri i Colombo, ett hus i ett djungelområde och flera vapengömmor ska ha varit delar i den terrorcell som sprängdes. Alla detaljer läses bäst i Jeyarays spalt i Daily Mirror eller på hans egen blogg www.dbsjeyaraj.com.

Den singalesiske människorättsförespråkaren Ruki Fernando vid den Colombobaserade organisationen Inform och den tamilske katolske prästen Praveen Mahesan arresterades även de i Kilinochchi under de gällande antiterroristlagarna. De släpptes efter några dagar efter internationella påtryckningar och rapportering om fallen i såväl CNN som BBC.

”Gobi” och ytterligare två män med bred erfarenhet inom LTTE, ”Appan” och ”Theiveegan”, sköts ihjäl 10 april enligt talesmän för armén. De ska ha omringats av soldater i ett djungelområde inte långt från det område där resterna av gerillan besegrades 2009. Enligt Tamilnet, som numera hårt driver tesen att regeringen utför ett medvetet folkmord på tamiler i Sri Lanka (vilket även politikerna inom Tamilska nationella alliansen säger), ska de tre männen ha avrättats eller skjutits på nära håll.

Veckorna dessförinnan gjorde källor inom TNA gällande att ”Gobi” hade arresterats. Hur som helst kan ingen av dem svara på frågor. Oberoende medier, såväl lokala som internationella, kan inte få fram förstahandsinformation på grund av inskränkningar.

Enligt källor inom Sri Lankas försvar är det här tredje försöket av överlevande Tigrar att starta en ny väpnad kamp. Vapengömmor och buntvis med propagandaposters ska ha upptäckts och försvarsminister Gothabaya Rajapaksa upprepar att styrkorna måste vara på alerten för att slå ned alla försök från ”terroristerna att starta något”.

I slutet av mars listade myndigheter i Sri Lanka 15 organisationer som beskrivs som frontorganisationer för LTTE. Sammanlagt 473 tamiler med rötter i Sri Lanka som verkar inom organisationerna namnges och förbjuds besöka ön. Tre av dessa är bosatta i Sverige.

Sri Lankas regering åberopar FN-resolutionen 1373, som antogs efter attackerna i USA 11 september 2001. Den innebär att länder ska stå till tjänst i att bekämpa terrorism. Många av dem visste redan att de skulle råka illa ut om de landade i Sri Lanka.

Enligt uppgifter i olika medier förhåller sig västländer avvisande till Sri Lankas utspel. USAs kongress fattade i maj istället en resolution om att utfärda inreserestriktioner för personer som kan finnas ”skyldiga för krigsbrott eller brott mot mänskligheten i Sri Lanka”.

Myndigheterna i Sri Lanka efterlyser genom Interpol personer som anses vara skyldiga till terrorism genom kopplingar till LTTE. Ironiskt nog efterlyser Indien genom Interpol den förre chefen för Tigrarnas vapeninköp Kumar Pathmanathan (på Interpols webbplats efterlyses han under ett alias, Shanmugan Kumaran Tharmalingam).

Efter inbördeskrigets slut var ”K.P.” under några månader Tigrarnas nye ledare, men tillfångatogs i Kuala Lumpur i augusti 2009. Idag sitter han i en sorts husarrest i Kilinochchi. Han verkar för regeringen och har gjort ett antal intervjuer. Hur giltiga efterlysningar genom Interpol varierar alltså.

Två tidigare försök att försöka återuppliva Tigerrörelsen ska ha skett 2012, då över 200 unga före detta LTTE-medlemmar arresterades, främst i öns östra provins. Detta efter ett mord på en tamil och en lapp med ordet ”förrädare” och en Tigerflagga.

Ligger det då något bakom de nya farhågorna som Sri Lankas regering känner? Enligt källor inom den tamilska diasporan har LTTE på nytt börjat samla in pengar. Det är oklart om målet är att försöka genomföra nya attacker. Men stödet är marginellt sedan organisationen inte har någon bas i Sri Lanka och få ser en väpnad kamp som ett alternativ. En följdeffekt är i alla fall att människor råkar illa ut i Sri Lanka.

Tamiler i norra Sri Lanka lever med singalesiska soldater i sin närhet. I varje by finns folk från säkerhetstjänsten. Även tamiler anlitas för att hålla ögonen öppna och rapportera om vad grannarna har för sig. Många beskriver det som ett öppet fängelse. Större sammankomster sägs vara förbjudna och det ska krävas särskilda tillstånd för dem som bor i de tidigare Tigerkontrollerade delarna att ta emot besökare i sina hem.

FN listar Sri Lanka som ett av 21 länder där sexuellt våld används som vapen i en pågående eller nyligen avslutad väpnad konflikt. Sookas rapport ger en skrämmande insikt bakom siffrorna.

Den verklighet många tamiler i främst norra Sri Lanka befinner sig i innebär ett inskränkt livsrum. De flesta försöker leva sina liv, så gott det går. Hos många skapar bristen på rättvisa frustration. Några vill göra motstånd. Det leder till nytt våld från staten. De ständiga förlorarna är den svagare parten i konflikten. Skillnaden är att omvärlden och FN nu tar ansvar för att bidra till att skapa rättvisa.

Johan Mikaelsson

Johan Mikaelsson är sedan 2020 redaktör för Sydasien. Johan är frilansjournalist och har skrivit och gjort dokumentärfilm om Sri Lanka med särskilt fokus på mänskliga rättigheter. Hans bok ”När de dödar journalister – En personlig skildring av Sri Lanka”, släpptes 2015. Johan började skriva för Sydasien 1997.