Palmemordet: Indisk journalist hittade en av kulorna

Korsningen Sveavägen/Tunnelgatan där Olof Palme mördades 1986
Se Fotogalleri 4 Foton
Den 28 februari 1986 sköts Olof Palme till döds vid korsningen Sveavägen-Tunnelgatan och mördaren sprang in i gränden strax efter klockan 23:21. Foto: Polisen, bearbetning Sydasien
Korsningen Sveavägen/Tunnelgatan där Olof Palme mördades 1986
Beräknad lästid 3 minuter

I sommarens nyhetsflöde stack Palmeutredningens besked i juni ut och väckte nya frågor kring såväl mordet som utredningen. Journalisten Pär Jansson gör comeback i Sydasien och kastar ljus på Alfred de Tavares, den indiske journalisten som hittade en av kulorna som avfyrades mot paret Palme vid attentatet den 28 februari 1986.

Alfred de Tavares (1944–2014) arbetade under många år som korrespondent i Sverige för den indiska nyhetsbyrån IANS
Alfred de Tavares (1944–2014) arbetade under många år som korrespondent i Sverige för den indiska nyhetsbyrån IANS. Foto: Vivaportugal / goa-invasion-1961.blogspot.com

Några år efter mordet på Olof Palme besökte den indiske journalisten Alfred de Tavares min lägenhet på Söder i Stockholm. Han hade goda kontakter inom Air India och lovade att ordna en billig biljett till New Delhi.

Över en kopp kaffe berättade han att det var han som hade hittat den kula som dödade Olof Palme (det visade sig senare vara den kula som skadade Lisbeth Palme). Dagen efter mordet gick han till korsningen Tunnelgatan/Sveavägen, där försatte han sig i självhypnotisk trans som stärkte hans sinnen och analyserade sedan hur kulan kunde ha färdats och hittade en kula på asfalten i snömodden, 40 meter från mordplatsen.

Han skall sedan ha gett kulan till P4 Stockholms reporter Agneta Askelöv som var på plats för att göra ett inslag om mordet, som i sin tur överlämnade den till en polis på plats. Detta var före forensiska undersökningar och analys av DNA-spår. Alfred de Tavares, Agneta Askelöv och polisen hade med sina händer tagit i bevismaterialet.

Alfred de Tavares jobbade som frilans för den indiska nyhetsbyrån IANS och då jag träffade honom arbetade han halvtid som vaktmästare på KTH i Stockholm.

Många år senare fick jag besök av den indiska författaren och juristen Armin Wandrewala, den första kvinna i Indien att skriva en deckare. Jag försökte hjälpa henne hitta en svensk förläggare, utan att få något napp. Tyckte att det skulle vara en intressant artikel om en indisk författare som letar efter en svensk utgivare och tog kontakt med Alfred de Tavares. Vi träffades, men Alfred de Tavares sade att det enda nyhetsbyrån IANS var intresserad av var sex och samlevnad, kultur var inget som gick att sälja in.

Kanske var det Selma Lagerlöf som gjorde att han slutligen hamnade i Sverige

När jag berättade att jag kommer från Värmland blev Alfred de Tavares nyfiken, för då han växte upp i den dåvarande portugisiska kolonin Goa hade han som tolvåring i byns bibliotek hittat en engelsk utgåva av Selma Lagerlöfs Gösta Berlings saga.

Kanske var det Selma Lagerlöf som gjorde att han slutligen hamnade i Sverige. Han valde att lämna Goa när han var i 20-årsåldern. Han hade kvar sitt portugisiska medborgarskap och riskerade att sändas som soldat till kolonialkriget i Mocambique. En dramatisk flykt förde honom, via studentrevolten i Paris, till Sverige.

Jag förlorade kontakten med honom. Många år senare försökte jag ringa honom, men numret fanns inte längre. Jag ringde till UD:s pressrum, som var som hans andra hem där han kunde prata med kolleger från hela världen, men där förklarade de att hans presskort dragits in. Alfred de Tavares avled 2014.

Mordet på Olof Palme är enligt polisen löst, att det var den så kallade Skandiamannen som avlossade skotten mot Olof Palme och hans hustru Lisbeth. Om Alfred de Tavares levat skulle han säkert haft synpunkter på den slutsatsen.

Läs mer om Alfred de Tavares

Läs en text av Alfred de Tavares på bloggen Goa Invasion 1961, som han skrev ett par månader före sin död 2014. Läs gärna också Per J Anderssons text på Indien-Bloggen (Vagabond) om Goa och det portugisiska arvet. Där finns också en bild på Alfred de Tavares möte med Dalai Lama. Alfred de Tavares bortgång uppmärksammades i Sverige av bland andra Dagens Nyheter och i Indien av The Business Standard och Hiindia med flera.

Print Friendly, PDF & Email
Pär Jansson

Journalisten Pär Jansson har arbetat för bland andra Svenska Dagbladet och Journalisten. Han var under många år flitig skribent för Sydasien. Som författare har han skrivit sex böcker om Indien. Den senaste, ”Indiens heliga ko” gavs ut 2020.