Följ Sydasiens nyårskalender – öppna luckor i december

Sydasiens bok 2023 – nu som nyårskalender
Nyårskalendern baseras på Sydasiens bok med tio texter om ”våra” åtta länder. Foto: Arlo Magicman | Shutterstock (omslagsbild, landsbygd i Bangladesh)
Beräknad lästid 2 minuter

Under december presenterar vi på Sydasien.se de tio texterna i vår bok Sidor av Sydasien – Stad, land och stigar däremellan. I vår nyårskalender öppnas luckor var tredje dag fram till nyårsafton. Samtidigt har vi ett riktigt gott erbjudande – från oss alla till er alla …

Precis som övriga medier och inte minst de mindre kulturtidskrifterna i Sverige kämpar Sydasien varje vecka för att skapa innehåll och nå ut till er läsare och att väcka intresse hos nya läsargrupper.

För vi behöver såklart läsare och vi hoppas också att ni som har ett intresse för Sydasien, regionen såväl som tidskriften, kan vara budbärare. Med fler intresserade – och fler medlemmar och bokköpare – kan vi inte bara överleva utan också göra mer kommande år.

Erbjudande från Sydasien november-december 2023.
Erbjudande från Sydasien.

”Boken Sidor av Sydasien – Stad, land och stigar däremellan” som släpptes i slutet av september har rönt uppmärksamhet och den har fått uppskattning. Det är ett ganska ovanligt grepp av en tidskrift att ge ut en bok. Vanligare är att gå över till enbart digital utgivning.

I tio texter ger tio skribenter sin bild av de åtta länderna i regionen. Ingången till ämnet var som följer:

”Hur rör sig människor i länderna i Sydasien idag? Vilka drömmar har de? Dessa frågor och ytterligare några behandlas i essäer, reportage, analyser och dokumentära skildringar i boken som tidskriften Sydasien ger ut hösten 2023.”

Först ut att presenteras är Per J Anderssons text ”Det finns inga tomma tåg i Indien”, som också var given att inleda boken. Vad kunde vara mer passande att börja med än en tågresa i Indien, där den vane tågresenären och författaren Per J Andersson guidar oss.

Håll utkik, ett nytt tåg kanske rullar in på perrongen i morgon bitti

Håll utkik, ett nytt tåg kanske rullar in på perrongen i morgon bitti (du som följer oss på Facebook eller Instagram får notiser där). Presentationer av texter följer ungefär var tredje dag i december och i tur och ordning enligt nedan (listan uppdateras med länkar till öppnade luckor).

Sydasiens bok 2023 – nu som nyårskalender
Sydasiens nyårskalender är baserad på vår bok med tio texter om de åtta länderna i regionen. Foto: Arlo Magicman | Shutterstock (omslagsbild: landsbygd i Bangladesh)

01 | Indien  Per J Andersson: ”Det finns inga tomma tåg i Indien”
02 | Bhutan  Kunzang Choden: ”Mitt perspektiv: Från landsbygd till urbana samhällen”
03 | Bangladesh  Troy Enekvist: ”En resa till Dhaka”
04 | Indien  Julia Wiræus: ”Vad Delhi har lärt mig”
05 | Nepal  Henrik Schedin: ”Vana att gå långt i Nepal avspeglas i litteraturen
06 | Maldiverna  Lubna Hawwa: ”Att navigera livet i en övärld under snabb urbanisering
07 | Sri Lanka  Damith Chandimal: ”Om hur jag missade tåget och blev kvar i Colombo
08 | Pakistan  Zofeen T. Ebrahim: ”Utsagor från det döende Indusdeltat
09 | Afghanistan  Anders Fänge: ”Uttalad motsättning mellan stad och landsbygd
10 |  Sri Lanka  Johan Mikaelsson: ”Evig fråga om att stanna eller åka

Print Friendly, PDF & Email
Redaktionen Sydasien

Sedan 1977 följer Sydasiens redaktion med lika delar hjärna och hjärta regionen Sydasien – länderna Indien, Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh, Afghanistan, Nepal, Bhutan och Maldiverna. Vi befinner oss i nuet, blickar framåt, med historian i minnet.