Old Goa, Indien 1984: Biskopar, präster, munkar och nunnor från hela Sydasien går i procession när Francis Xaviers balsamerade kropp förs från en basilika till en annan. Detta inträffar en gång vart 12:e år, råkade komma dit just en sådan dag.
Harishpur, Bangladesh, 2020. På turné med Tagorekören i Lund besökte vi den årliga festivalen tillägnad den legendariske baul-sångaren Lalon Fakir (1774-1890) i en liten by nära Kushtia.
Resorna vi gör lämnar ofta starka intryck. I sina resebrev beskriver Lars Eklund i text och bilder minnen och livsomvälvande händelser från tidigt 1970-tal och framåt. Sydasien blev snart en central plats på världskartan.
Ända sedan jag gick på gymnasiet i början av 1970-talet har jag varit hängiven att resa i de delar av världen som fascinerat mig mest – framför allt Östeuropa, Mellersta Östern och Asien.
I regel har jag rest på egen hand och driven av en stark längtan att i grunden lära känna de länder och platser jag besökt och givetvis de människor jag mött. Detta kompletterat med akademiska studier i socialantropologi och ett brinnande intresse för kultur, historia, politik, språk och religion i hela världen,
Inledningsvis var jag en ung budgetresenär som 1972 första gången företog den klassiska overland-rutten till Indien på hippievis via Turkiet, Iran och Afghanistan, men senare från 1980-talet i egenskap av journalist och redaktör för tidskriften Sydasien i 25 år, 1982-2007, och slutligen under 2000-talet som samordnande spindel i det akademiska Sydasiennätverket SASNET.
Samtliga resor har jag dokumenterat i text och bild, och sedan jag gick i pension 2016 har jag ägnat mig åt att sammanställa och publicera dessa mina upplevelser i form av resebrev av vitt skilda slag. Ett stort antal personer prenumererar på resebreven som nu uppgår till 130 stycken.
Dygnslånga lastbilsfärder genom obygder i Afghanistan; bergsvandringar i Pakistan och Nepal; bröllopsfester i Syrien och Malaysia och mycket annat
Intresset är stort inte minst för de tidiga reseberättelserna från mina första resor till Asien, med detaljerade skildringar från 70-talets tågresor på Balkan och i Främre Orienten; dygnslånga lastbilsfärder genom obygder i Afghanistan; bergsvandringar i Pakistan och Nepal; bröllopsfester i Syrien och Malaysia och mycket annat.
Och naturligtvis är det bildmaterialet som lockar allra mest. Det är i sanning spännande att se idylliska gatubilder från Kabul, Kairo och New Delhi på 70-talet och från Colombo, Dhaka, Kathmandu, Lahore, Rangoon och Kolkata – som blivit min älskade andra hemstad – på 80-talet.
I Kolkata slog kärleken till 1982 och det blev ett storartat tredagars bröllop för mig och min hustru Bubu, ett bröllop som självklart också finns dokumenterat som ett resebrev, och därefter har många resor haft anknytning till familjens otaliga vistelser i Kolkata och från resor kors och tvärs i Indien. Intressanta resor till Andamanerna, Kodaikanal, Darjeeling och Sikkim, Mumbai och Goa, Assam och Manipur.
Spännvidden är stor, förutom dessa sydasiatiska resmål återfinns också resebrev från så vitt skilda platser som British Columbia i Kanada; Katalonien i Spanien; Jerusalem; Kina; Färöarna; Litauen; Mongoliet, liftar-resor i Storbritannien 1970 och Italien 1971 och tågresor i Norden.
Man kan också följa mina många upplevelserika cykelturer jag företagit genom Sverige och i Tyskland. Ja, det finns till och med ett resebrev från konfirmationslägret i Hästveda 1968, som jag dokumenterade 15 år gammal.
I ett resebrev från Luxor, Egypten 1977 reflekterade jag över likheter mellan de många länder jag besökt. Jag skrev att likheterna i levnadsskick, bebyggelse, människors utseende, natur och klimat liksom socialt och kulturellt liv var betydande mellan vad jag mötte där och då i Egypten och tidigare i Afghanistan, Indien, Nepal och Indonesien.
”När man befinner sig i denna grönskande intensivt uppodlade konstbevattnade Nil-dal går tankarna till Java. Uppe i de sterila bergen skulle man lika gärna kunnat vara i centrala Afghanistan. Och vid besök till de väldiga ruinfälten efter kungagravar och tempel känns det som om jag vore tillbaka i Sri Lankas väldiga ruiner efter de forna huvudstäderna Anuradhapura och Polonnaruwa.
Åter nere vid Nilen med färjan över floden känns det som man vore i sydindiska Cochin, Asiens Venedig. Och här i Luxor, detta lustiga och trivsamma hotell som påminner så starkt om Pokhara i Nepal – liksom här en by med frodigt gröna omgivningar och med flera billiga turisthotell.
Åter alla verkstäder och butiker här i byn och i andra byar i området med fina prydnadsföremål i alabaster, svart granit och kalksten, och tillhörande påträngande uppmärksamhet för att locka in kunder för att titta och köpa, och med ”köpta” taxichaufförer som får provision av butiksinnehavarna – det kunde lika gärna ha varit i Agra i Indien.
Dessutom, det ständiga tedrickandet, islams inflytande, och den enorma öppenhjärtigheten, spontaniteten och det utpräglat sociala livet – liksom förstås fattigdomen – är gemensamma drag för hela regionen härifrån över hela Central-, Syd- och Sydostasien.”
Ytterligare en reflektion:
”Att komma till Luxor från Kairo inger samma befriande känsla av att undkomma en hemsk, bullrig och trafikförstörd stad och komma ut till det verkliga landsortslivet som jag tidigare upplevt i fallen med:
– Teheran i Iran till Herat i Afghanistan
– Delhi till Agra i Indien
– Peshawar till Chitral i Pakistan
– Bangkok till Chiang Mai i Thailand
– Kuala Lumpur till Malacca i Malaysia
– Jakarta till Yogyakarta i Indonesien
– Budapest till Eger i Ungern
– Moskva till Baku i Sovjetunionen
– Bukarest i Rumänien till Pleven i Bulgarien”
Läs mer | Lars Eklunds resebrev
En sammanfattande text med länkar till de 130 resebreven finns på Lars webbplats Larseklund.in. Där kan varje enskilt resebrev – text, bilder och dokumentation – laddas ned pdf. En översikt över resebreven, i kronologisk ordning, finns också som pdf.
I bildgalleriet till den här artikeln finns bilder från 21 utvalda resebrev. Där finns länkar till respektive resebrev (kopiera adressen och ladda ned pdf till din dator).
Lars Eklund var redaktör för Sydasien 1982–2007. Åren 2001–2016 var han biträdande föreståndare för SASNET, det akademiska nätverket i Lund som har fokus på Sydasien, därefter redaktör för Nordiskt Sydasiennätverk. Med Staffan Lindberg publicerade han 2018 boken ”Miraklet Indien och dess baksida” (kan beställas av Lars, sydasien@sydasien.se).