Sri Lankas ekonomiska kris fördjupas – FN utlovar nödhjälp

Krisen fördjupas i Sri Lanka 2022
Colombo, juni 2022: Öbor köar för att få sina gastankar påfyllda, till allt högre pris. Foto: Ruwan Walpola /Shutterstock
Beräknad lästid 2 minuter

Nödhjälp från FN i form av mat och mediciner väntar nu för Sri Lanka. Landet var fram till nyligen en medelinkomstnation, men har nu drabbats av en djup ekonomisk kris som bara fortsätter att förvärras.

I förra veckan vädjade en FN-delegation till det internationella samfundet om ett nödpaket på 47 miljoner dollar för ”livsavgörande hjälp” till 1,7 miljoner av Sri Lankas 22 miljoner invånare.

Samtidigt uppger landets regering att det behövs motsvarande fem miljarder dollar under det kommande halvåret – främst för att kunna köpa in mat, bränsle och konstgödsel.

Sri Lanka befinner sig i en djupnande ekonomisk kris. Landets valutareserv sinar, priserna på mat har stigit kraftigt, det råder akut brist på bränsle och invånarna demonstrerar för att förmå presidenten att avgå.

Protest med krav på president Gotabaya Rajapaksas avgång
Demonstrationer med krav på president Gotabaya Rajapaksas avgång, som här i Matara vid öns sydspets den 28 april 2022 under den välanvända parollen och hashtaggen #gohomegota. Just i djupaste södern har Rajapaksa setts som krigshjälte, men under den ekonomiska och politiska krisen ser många tidigare supportrar honom nu som syndabock. Foto: Besides the Obvious /Shutterstock

Premiärminister Mahinda Rajapaksa tvingades att avgå i maj, men hans bror, president Gotabaya Rajapaksa sitter än så länge kvar.

Nyligen meddelade FN att Unicef, med stöd från regeringen i Japan, planerar att bistå med läkemedel till 1,2 miljoner människor. Ett stort antal barn samt gravida kvinnor i Sri Lanka uppges ha akuta medicinska behov.

FN:s matprogram förväntas även med hjälp av japanska biståndspengar kunna bidra med matleveranser till utsatta familjer i Sri Lanka. Även Australien har utlovat nödbistånd till landet, som ska förmedlas via flera olika FN-organ.

Många av de länder som just nu får mest stöd av FN är annars drabbade av krig och konflikter – däribland Ukraina, Afghanistan och Jemen – eller ingår i den grupp av 46 länder som är de minst utvecklade i världen och brukar beskrivas som ”de fattigaste av de fattiga”.

De flesta av dessa länder ligger på den afrikanska kontinenten, även om också ett antal länder i Asien ingår i gruppen.

Förra månaden var Sri Lankas ekonomi så dålig att landet för första gången hittills tvingades ställa in sina betalningar på de stora utlandslånen.

Situationen fick en ledarskribent vid Sunday Times i Sri Lanka att konstatera att landet, ”som en gång kallades Österns kornbod”, nu riskerar att drabbas av svält.

Thalif Deen /IPS

Läs mer | Sri Lankas ekonomiska kris

Sydasien #1 2022
Sydasien #1 2022 kan beställas från redaktionen.

I Sydasien #1 2022, ”årsboken”, finns en längre, framåtblickande årskrönika och analys av Sri Lanka med utgångspunkt i händelser och situationen 2021. Tidskriften kan beställas från redaktionen.

Tidskriften finns också att köpa hos våra återförsäljare. Nu i veckan utkom #2 2022, med tema pressfrihet och exil.

Läs mer om #2 2022 här.

Läs också nedanstående texter om Sri Lanka, precis som den i årsboken av Johan Mikaelsson, redaktör vid Sydasien och specialiserad på Sri Lanka.

Oförmåga att lösa krisen utmynnar i våld i Sri Lanka

Öbor kokar över i den ekonomiska krisens Sri Lanka

Nyhetsbyrån IPS

Inter Press Service är en internationell nyhetsbyrå med omkring 500 journalister, merparten lokalt förankrade i fler än 130 länder. IPS fokuserar på och bevakar FN, mänskliga rättigheter, internationell politik, ekonomi, freds- och utvecklingsfrågor samt miljö och klimat. IPS grundades 1964.