Parul Sharma tilldelas prestigefyllt MR-pris i Indien

Parul Sharma
Parul Sharma har idag tilldelats en utmärkelse i Indien för sitt arbete inom mänskliga rättigheter. Foto: Christian Aslund
Beräknad lästid 2 minuter

Parul Sharma, välkänd MR-försvarare, författare och jurist tilldelas priset till minne av den indiska frihetskämpen Tilka Manjhi. ”Det är ingen överraskning för oss att Sharma får pris för sitt ihärdiga arbete för att förbättra villkoren för utsatta människor och miljö, inte bara i Indien”, skriver Sydasiens redaktion i en kommentar.

Tilka Manjhi National Award är inrättat av organisationen Ang Madad Foundation, en icke-statlig organisation baserad i Bhagalpur, Bihar. Priset instiftades till minne av Tilka Manjhi, som beskrivs som Indiens första frihetskämpe i kampen mot kolonialmakten Storbritannien åren runt 1784.

Parul Sharma får indiskt MR-pris 2021
Parul Sharma får indiskt MR-pris 2021.

Priset som alltså delas ut av organisationen Ang Madad, grundad 2013, kastar ljus på framstående arbete inom mänskliga rättigheter, demokrati, journalistik och hållbar utveckling i Indien.

Parul Sharma skriver själv i ett uttalande genom organisationen hon samarbetar med i Indien, People’s Vigilance Committee on Human Rights (PVCHR):

”För mig är detta det mest hedersamma och finaste pris jag någonsin fått! Och det till minne av Tilka Manjhi, en indisk frihetskämpe och den första inhemska ledaren från Santal Community.”

”Eftersom frihetskampen fortfarande pågår, oavsett om det är mot nykoloniala strukturer, företags exploatering av biologisk mångfald och marginaliserade människor runt om i världen, måste namnet och minnet av Tilka Manjhi lyftas fram om och om igen för styrka och inspiration.”

”Situationen för ursprungsbefolkningens kultur och folk är globalt värre än någonsin. Ändå har det blivit allmänt erkänt att urfolkens livsstilar och kulturer är vägen för hållbar utveckling och ekologins och den biologiska mångfaldens överlevnad. Jag kommer att fortsätta mitt arbete för att hedra Tilka Manjhi.”

Sydasiens redaktion instämmer i gratulationerna som strömmat in till Parul under dagen. Det är ingen överraskning för oss att Parul Sharma får priset för sitt ihärdiga arbete för att förbättra villkoren för utsatta människor och miljö, inte bara i Indien.

Priset är inte det första för Parul Sharma. I mars 2021 tilldelades hon Afrikagruppernas Solidaritetspris för 2020.

Läs mer | Organisationerna Ang Madad och PVCHR

Stiftelsen Ang Madad Foundation grundades 2013 och är stationerad i Bhagalpur i delstaten Bihar. Läs mer på organisationens sida på Facebook.

Organisationen People’s Vigilance Committee on Human Rights, PVCHR, har huvudkontor i Daulatpur i delstaten Varanasi och startade verksamheten 1999. Läs mer på organisationens webbplats.

Läs artiklar av Parul Sharma på Sydasien.se.

Redaktionen Sydasien

Sedan 1977 följer Sydasiens redaktion med lika delar hjärna och hjärta regionen Sydasien – länderna Indien, Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh, Afghanistan, Nepal, Bhutan och Maldiverna. Vi befinner oss i nuet, blickar framåt, med historian i minnet.

Kategorier:

Tidskriften Sydasien rapporterar om Indien, Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh, Afghanistan, Nepal, Bhutan och Maldiverna. Sedan 1977 följer Sydasiens nätverk av skribenter och fotografer det som sker i regionen. Vårt gemensamma mål är att erbjuda kryddstarkt innehåll och bidra till fördjupade kunskaper.

FÖLJ OSS

Arkiv
Translate: العربية العربية বাংলা বাংলা 简体中文 简体中文 English English Français Français Deutsch Deutsch हिन्दी हिन्दी Italiano Italiano 日本語 日本語 ဗမာစာ ဗမာစာ नेपाली नेपाली پښتو پښتو Português Português ਪੰਜਾਬੀ ਪੰਜਾਬੀ Русский Русский සිංහල සිංහල Español Español Svenska Svenska தமிழ் தமிழ் Українська Українська اردو اردو