Oförmåga att lösa krisen utmynnar i våld i Sri Lanka

Protester i Colombo 2022 mot Sri Lankas regering
En av många demonstrationer under proteströrelsen i Sri Lanka mot regeringen och president Gotabaya Rajapaksa, här nära parlamentet i Kotte. Foto: Ruwan Walpola /Shutterstock
Beräknad lästid 5 minuter

Våldet eskalerar i Sri Lanka under måndagen. Människor skadas och dödas. Hus, bilar och egendomar brinner. Premiärminister Mahinda Rajapaksa har avgått, medan president Gotabaya Rajapaksa sitter kvar. Anarki, fördjupad konflikt, pånyttfödd demokrati eller sluttande plan mot militärdiktatur? De kommande dagarna blir avgörande.

Filmbilderna från Colombo vittnar om kaos, våld och förstörelse. Hundratals har skadats under måndagen och med tanke på bilderna är rapporterna om dödsoffer inte förvånande, när män ses misshandla försvarslösa motståndare med påkar.

Ministrars hus har satts i brand. Lokala politiker jagas och oroligheter och våldsamheter sprider sig runt ön.

Mitt på dagen i Sri Lanka gav Mahinda Rajapaksa beskedet att han avgår som premiärminister, ”för nationens bästa”, som han uttryckte det. Enligt uppgifter gjorde han det på direkt order av sin bror, president Gotabaya Rajapaksa som har den exekutiva makten.

Mahinda Rajapaksa avgår
Mahinda Rajapaksa förklarar för sina supportrar att han avgår som premiärminister. Och på gatorna vred hans supportrar upp en våldsspiral. Foto: AdaDerana

Premiärministerns son, Yoshitha Rajapaksa, som varit stabschef för sin pappa premiärministern begav sig enligt uppgifter redan under morgonen till Singapore.

Några av de cirka 3 000 tillresta supportrarna till den 76-årige veteranen Mahinda Rajapaksa gav sig ut från mötet för att konfrontera de demonstranter som krävt båda bröderna Rajapaksas avgång. Några var beväpnade med påkar och brännbara vätskor som användes för att sätta eld på de tält som demonstranter ställt upp utanför Temple Trees, premiärministerns bostad, och längre bort längs Galle Road i centrala Colombo.

Premiärminister Mahinda Rajapaksa har alltså avgått. Det tål att upprepas. Blir detta slutet på hans politiska gärning? President Gotabaya Rajapaksa som tappat greppet om landet, dess ekonomi och administration har vägrat lyssna på avgångskraven och krisen i Sri Lanka sjunker till en farlig botten. Ön har brunnit tidigare.

Galle Face Green i Colombo
Galle Face Green i centrala Colombo har varit epicentrum för protester under parollen ”Gota Go Home!” som vunnit momentum runt ön sedan i mars. Foto: Girts Ragelis /Shutterstock

Det stora öppna fältet Galle Face Green vid havet har annars, innan pandemi och ekonomisk kris, varit en plats dit många människor om seneftermiddagarna brukar ta sig till för att se solen sjunka ner i Indiska oceanen.

Polisens tårgas, batonger och vattenkanoner har hittills inte varit verktyg som fungerat för att lösa krisen och det tycks inte som att staten har förmåga att komma vidare. Kraven på presidentens avgång och nya parlamentsval lär inte ta slut.

Mahinda Rajapaksa har under eftermiddagen twittrat att han tar avstånd från allt våld. Genom regeringsorganet Daily News manar försvarsministeriet, som lyder under presidenten, befolkningen till lugn.

Sent på kvällen var fortfarande många människor ute i Colombo och runt hela ön, enligt källor som Sydasien är i kontakt med. Med tanke på landets historia finns det anledning att känna oro över vad som kan hända när känslor kommer i svall och sinnet rinner över hos en kritisk massa av öbor.

Våld
En bil och en buss puttades ner i Beira Lake i centrala Colombo under måndagen. Andra fordon sattes i brand. Foto: Newsfirst

Parlamentsledamoten Amarakeerthi Athukorala sköt under måndagsförmiddagen ihjäl en demonstrant som blockerade vägen för hans tjänstebil, enligt Al-Jazeera och medier i Sri Lanka. Athukorala hittades en liten stund senare död tillsammans med en livvakt. Sammanlagt fem personer uppges ha dödats under måndagen, men siffran väntas stiga.

Presidentens order om undantagstillstånd med tillhörande utegångsförbud fick alltså ingen större effekt. Under måndagen fortsatte människor i massor ge sig ut för att protestera med krav på bröderna Rajapaksas avgång från posterna som president respektive premiärminister.

Under dagen kom sedan täta rapporter om att människor skadats i sammandrabbningar. Med bilderna på skadade människor och brinnande hus och fordon på näthinnan vaknar många öbor upp till en tisdag med en än mer oviss framtid. Ekonomin är i fortsatt fritt fall. Det gäller allt från staten till företag och ner till varje enskild invånare på ön.

Hör också: Poddavsnitt om Sri Lanka

Artikelförfattaren Johan Mikaelsson svarar i Silcs podd ”Frihet från förtryck” på frågor från Silcs chef Martin Ängeby kring situationen i Sri Lanka, från olösta journalistmord till det allt värre skicket på landets ekonomi (från november 2021). Hör avsnittet ”Så funkar Sri Lanka” på Spotify eller Soundcloud.

Mycket hänger nu på hur polis och militär beordras agera de kommande dagarna och om kategorin inom politiskt intresserade i Sri Lanka som brukar benämnas ”thugs”, busar eller råskinn på svenska, får spelrum.

Gotabaya Rajapaksa
I nuläget finns få skäl att le för president Gotabaya Rajapaksa (bild från maj 2018). Foto: Johan Mikaelsson

President Gotabaya Rajapaksa, den forne chefen för försvarsministeriet (2005-2015), har sedan segern i presidentvalet i november 2019 knutit mer makt till sig själv och militären, som fått ta hand om allt mer civil verksamhet, inte minst kopplat till covid-19-pandemin.

”Gota” har fått klä skott för regeringens och statsapparatens fullkomliga misslyckande att hindra landet att bli bankrutt, vilket resulterat i ständiga strömavbrott, köer vid bensinstationer, brist på mat och mediciner, skenande inflation och förlorade framtidsutsikter.

Regeringen har under krisens gång vägrat ta lån från IMF, Internationella valutafonden, och istället låtit trycka sedlar. Vilket gjort att inflationen har rusat i höjden, som i mars var 18,7 procent. Det finns nu bara motsvarande 50 miljoner dollar i utländsk valuta i statskassan. Ett nödlån på 100 miljoner dollar från IMF, har utlovats, men hur långt räcker de pengarna?

Protesterna som skett under #GotaGoHome har pågått i två månader, men utan att presidenten velat avgå. Han har utsett nya ministrar sedan kabinettet avgick för en dryg månad sedan. Dessa har i sin tur sedan avgått och i nuläget ser presidenten väldigt ensam ut på sin post, med enbart en handfull ministrar som inte lämnat skeppet.

Men oppositionen har bara 48 av 225 röster i parlamentet och en misstroendeförklaring mot presidenten skulle sannolikt misslyckas. Och få bedömare tror i nuläget att kraven på nya parlamentsval lär hörsammas, eftersom greppet om ön då åter sannolikt skulle rinna ur bröderna Rajapaksas händer, så som skedde vid presidentvalet i januari 2015.

Oppositionsledaren Sajith Premadasa har synts bland demonstranter ute på stan under måndagen. Det finns uppgifter om att han attackerats av Rajapaksas supportrar, men förts i säkerhet av sina livvakter.

En landsomfattande strejk, en så kallad ”hartal” under måndagen, innebar att i princip all verksamhet stängts ned. Den hamnade nu i skuggan av våldet.

Vart tar landet vägen nu? Det råder redan brist på mediciner, och priserna på de som finns har skjutit i höjden, vilket slår hårt mot patientgrupper. Det är bara en av de akuta frågorna som handlar om liv och död på ön just nu.

Läs mer | En bakgrund till krisen i Sri Lanka

Sydasien #1 2022
En längre text i Sydasien nr 1 2022 ger bakgrund till dagens situation i Sri Lanka – beställ numret från redaktionen.

Läs också artikeln på Sydasien.se om protesternas inledande fas:

Öbor kokar över i den ekonomiska krisens Sri Lanka

 

Johan Mikaelsson

Johan Mikaelsson är sedan 2020 redaktör för Sydasien. Johan är frilansjournalist och har skrivit och gjort dokumentärfilm om Sri Lanka med särskilt fokus på mänskliga rättigheter. Hans bok ”När de dödar journalister – En personlig skildring av Sri Lanka”, släpptes 2015. Johan började skriva för Sydasien 1997.