Det finns oändligt många dagar att komma ihåg. Sydasiens redaktör Johan Mikaelsson reflekterar över några av alla dessa dagar – vissa med koppling till regionen: ”Vi påminns om allt viktigt på den här planeten, från bullar till leoparder.”
Det finns en dag för nästan allt här i världen, högt och lågt. I fredags, den 3 mars, påmindes jag genom ett nyhetsbrev om ”Världsnaturdagen”. WWF (Världsnaturfonden) och Naturskyddsföreningen har uppmanat organisationer att under en dag ta bort djur, natur och färg från sina webbsidor och loggor. På så sätt kan medvetenhet väckas om den pågående massutrotningen av arter, är tanken.
Världen blir grå och trist utan en levande och frisk natur. Den ”utvecklingen” är en följd av mänsklighetens omättliga behov. Vi tränger undan annat liv på planeten. På sikt är det ohållbart. Vi återkommer till naturens egen dag, men vidgar först perspektivet.
Det kan ju ingen, ha full koll på alla dessa dagar. Nog är en kalender som ger påminnelser bra. De av oss som tycker att lapp kan vara bättre än app, eller ett komplement, krafsar fortfarande ned noteringar i en papperskalender. Att introducera en dag för fickkalendern vore lite meta. I faktarutan efter av denna text finns en guide med användbara länkar.
För oss som rör oss i Sydasiens intressesfär finns oändligt många datum att försöka komma ihåg
För oss som rör oss i Sydasiens intressesfär finns oändligt många datum att försöka komma ihåg, till att börja med de åtta ländernas självständighetsdagar. I Sri Lanka uppmärksammas dödsdagar, som nyligen den 8 januari för Lasantha Wickrematunge, redaktören för tidningen Sunday Leader som mördades 2009.
Månaden januari benämns av pressfrihetsaktivister i Sri Lanka som Black January. Under inbördeskrigets sista år, 2004-2009, utfördes just i januari väldigt många attacker mot journalister och redaktioner.
Det finns också ett Black July för att minnas pogromerna mot tamiler i juli 1983. Kalendern kan fyllas med datum som påminner om MR-brott, vilket befästs i Shehan Karunatilakas prisade roman The Seven Moons of Maali Almeida.
Intresseorganisationer lyfter sina teman. Att kanelbullens dag infaller den 4 oktober har inte undgått någon. Vinylskivans dag (den 29 november) fastnar inte lika lätt. I demokratins och yttrandefrihetens namn har alla rätt att försöka nå ut med sina hjärtefrågor. De olika religionerna har sina dagar, som ska firas. Företeelsen att fira förnamn på bestämda datum förekommer främst i Europa och Sydamerika.
”Spanarna” i Sveriges Radio P1, håller stilen. Programmet (länk) var från 1998 en del i ”Metropol”, men direktsänds sedan 2002 klockan tre på fredagseftermiddagen. Den ständigt nyfikne programledaren Ingvar Storm lyssnar intresserat på vad hans spanare har grävt fram och musikläggaren Janne Lindvall ger harmoniska jazzkuddar för öronen mellan de mer eller mindre snillrika spaningarna.
I fredags fick vi veta att det var ”mandelkubbens dag”.
Storm inleder numera programmet med att upplysa om vilka väsentliga dagar som stått för dörren. I fredags fick vi veta att det var ”mandelkubbens dag”. Och den tål ju att uppmärksammas.
Storm påminde även om serietidningens dag (den 2 mars). Enligt instiftarna, House of Heroes & Max Malmquist, ska seriemagasinets fördelar lyftas fram. Svårt i en tid då de flesta har svårt att slita sig från sina skärmar. Vilka som ligger bakom mandelkubbens dag kan den konspiratoriskt lagde enkelt gissa sig till (nej, inte Illuminati).
Hur som helst erbjöds ett tillfälle att sjunka ned i bästa fåtöljen med ett färskt seriemagasin, inmumsandes en rykande färsk kubb – denna symbios mellan mjuk och hård kaka blir ju knastertorr om den får ligga bara någon dag.
De av FN instiftade dagarna som kastar ljus på allt från minoritetsfolks rättigheter (den 18 december) till toaletter (världstoalettdagen, den 19 november) får global spridning. I veckan var det också Zero Discrimination Day (den 1 mars) instiftad av FN-organet UNAIDS för att eliminera stigmat kring Hiv-smittade och för att stoppa AIDS-epidemin. I Indien har aktivister den här dagen också kastat ljus på LGBTI-rättigheter.
I veckan som kommer väntar internationella kvinnodagen – den 8 mars är inetsat sedan 1910 och sitter än djupare sedan FN befäste datumet 1978. I år sammanfaller den med den hinduiska högtiden Holi, som firas stort i framför allt Indien.
Tillbaka till Världsnaturdagen, den 3 mars:
”I dag hotas ungefär en miljon arter av djur och växter av utrotning”, konstaterar WWF, (World Wildlife Fund) och Naturskyddsföreningen.
Det är verkligen ingen munter läsning. Syftet är givetvis att mana till eftertanke – och handling. Enligt WWF-rapporten Living Planet Report från 2022 har populationen av vilda ryggradsdjur minskat med i genomsnitt 69 procent sedan 1970.
Ibland är galghumor ett sätt att hantera känslor kring våld och ond bråd död.
Uppgifter om överfiske, minskat antal pollinerande insekter, avskogning, monokulturer och ekosystem som riskerar att knäckas av klimatpåverkan är ämnen som ger ytterligare tyngd i mungiporna. Den här utvecklingen kan inte få fortsätta.
Ibland är galghumor ett sätt att hantera känslor kring våld och ond bråd död. Den kommer ibland fram i krig, där människor drabbas av lidande. Mänskligheten har klarat sig igenom det mesta och gått vidare efter krig, farsoter och naturkatastrofer.
Den av mänskligheten orsakade massutrotningen av djur kan inte skojas bort. Det är enbart sorgligt när en art som utvecklats och levt på jorden dör ut och försvinner, för att sedan bara kunna ses på bild eller i dokumentärfilmer. Dödsrunorna blir ständigt fler.
Organisationer uppmanades att den 3 mars ta bort symboler och färger från naturen i loggor och varumärkesnamn för att inse vikten av biologisk mångfald. Eller att lyfta ämnet i ett inlägg under #WorldWithoutNature.
I veckan som gick passerades också den 28 februari, den dag då Sveriges dåvarande statsminister Olof Palme mördades. På ett personligt plan minns vi vilka datum som nära och kära har lämnat jordelivet. Dessförinnan var den 24 februari årsdag för Rysslands storskaliga invasion av Ukraina 2022.
För att göra ännu en koppling till Sydasien i den här krönikan, så närvarade Indiens premiärminister Rajiv Gandhi vid Olof Palmes begravning den 15 mars i Stockholm. Han kunde då underteckna ett avtal om köp av haubitsar från företaget Bofors.
I spåren av den korruptionsskandal som följde förlorade Gandhi och Kongresspartiet valet 1989. Under ett valkampanjmöte den 21 maj 1991 i Sriperumbudur, nära Madras [nu Chennai, red anm], dödades Rajiv Gandhi och ytterligare minst 14 andra människor av en kvinnlig självmordsbombare, utsänd av ledningen för Tamilska tigrarna (LTTE), separatistgerillan som slogs för en separat tamilsk stat i de norra och östra delarna av Sri Lanka.
Motivet var en hämnd för brott som de indiska fredsbevarande trupperna begick mot den tamilska civilbefolkningen och för att hindra Gandhi att på nytt nå makten i Indien. Dådet var sannolikt ett skott i den egna tassen, då sympatier från Delhi försvann helt.
Fortfarande uppmärksammar tamiler på ön och i diasporan Great Heroes Day, den 27 november, under de stora hjältarnas vecka, för att hedra minnet av de döda. Den 5 juli är Black Tigers Day, då gerillagruppens första självmordsattack genomfördes den 5 juli 1987. Det är några av alla datum som minner om krig, grymhet och offer på ön.
I Sri Lanka är Tigrarna en del av en levande historia. Leoparderna strövar vidare i djungler, på slätter och i nationalparker. Uppskattningsvis finns idag 800 djur på ön, vilka tillhör en egen underart. Artens överlevnad hotas på grund av tjuvjakt och förlorade territorier.
Häromåret konstaterades att tre svarta leoparder eller pantrar finns kvar. De troddes då redan vara utrotade.
Leoparderna innebär ett arbetsmiljöproblem vid teplantagerna i öns centrala delar, där teplockare sliter för att tekoppar världen över ska kunna fyllas med Ceylon tea. Tiotals leoparder dödas varje år av människor, ofta i fällor. I Sri Lanka finns ett särskilt bevarandeprogram. Internationella dagen för leoparder infaller den 3 maj.
Från ett kattdjur till ett annat: I Sverige är lodjuret fridlyst, men regeringen tillåter jakt. Europas största kattdjur smyger omkring i våra skogar som till största del är planterad, med noga ustakade intervall för avverkning. Sveriges yta är cirka nio gånger större än Sri Lankas, där leoparden är fridlyst, men här får 201 lodjur lagligen skjutas 2023.
Jakt på de stora rovdjuren i Sverige – lodjur, varg, järv, och björn – motiveras med att de inte ska orsaka för stor skada på tamboskap och vilt. Avskjutning sker genom licensjakt eller skyddsjakt. I år får långt fler rovdjur skjutas än föregående år. Debatten går vidare, inte minst mellan Svenska Rovdjursföreningen och Jägareförbundet. Jakten på lodjur inleddes den 1 mars och pågår till den 15 april.
Finns det förresten en ”lodjurets dag”? Djuret klassas som sårbart och Naturvårdsverket uppskattade i juni 2022 att det finns cirka 1450 djur i Sverige. Lons latinska, vetenskapliga namnet Lynx lynx glömmer man inte.
Djuret är magnifikt, med en mankhöjd på 55-75cm och en vikt på cirka 15-25 kg. Svaret är ja – lodjuret hedras med en egen dag – den 11 juni. Det är också framröstat som det mest populära vilda djuret i Sverige. Ursäkta, älgen!
Det finns en kardemummabullens dag (den 15 maj), skapad 2015 av en anonym användare på Facebook. Sydasienkoppling: kryddan sägs ursprungligen ha spridits från Sri Lanka och södra Indien. Andra dagar uppmärksammas lokalt, som ”fössta tossdan i mass”, inrättad av en smålänning för smålänningar och möjligen för att kasta ljus på denna folkgrupp.
I väntan på kommande dagar andas vi djupt, grabbar tag i ännu en mandelkubb och vänder blad i vår serietidning. De som har svårt för bullar och kubbar och kanske är medvetna om glutens nackdelar, eller rent av är glutenintoleranta, kan glädjas åt att det i USA finns en särskild glutenfri dag (den 8 januari).
Och vad har vi just idag, den 5 mars? Jo, enligt FN är det Internationella dagen för nedrustning och medvetenhet om icke-spridning [av kärnvapen, red anm]. Det kan ju vara passande att uppmärksamma i en tid då fokus mest hamnar på att hitta metoder och medel för att ha ihjäl varandra. Lite vid sidan är det den 5 mars också ”ostbågens dag”.
Det finns, som sagt, en dag för allt. Högt och lågt. Från första januari till sista december påminns vi om allt det viktiga på den här planeten, från bullar till leoparder.
Mer om | Särskilda dagar (datum)
I texten ovan har fakta sökts om bland andra serietidningen dag, mandelkubbens dag, internationella leoparddagen och ”glutenfridagen”.
FN har på un.org en sida om alla de dagar och veckor världsorganisationen har instiftat. Svenska FN-förbundet har en kort lista. I texten ovan uppmärksammades internationella kvinnodagen, ”nedrustningsdagen”, världsnaturdagen och ”nolldiskrimineringsdagen”.
Fakta om bemärkelsedagar av olika slag har hittats hos Internationaldays.co, Temadagar.se, Svenskahogtider.com, Thereisadayforthat.com och Nationaltoday.com (fokus USA) och Diversityresources.com (religioner), Kalender.se, ISOF.se (Institutet för språk och folkminnen) och South Asian Heritage Month, southasianheritage.org.uk.
Skidutrustningsföretaget Dynafit med snöleopardens huvud som stiliserad logga har 2023 skrivit in fyra dagar, 4-5 mars och 11-12 mars, för sitt eget djur. Både tur och skicklighet behövs för att se den utrotningshotade snöleoparden i Sydasiens norra delar.