Hög tid att vi motarbetar tvångsarbetet i Indien

Textilfabrik i Rajasthan
Arbetare vid en fabrik i Pali i Rajasthan som tillverkar bomullstyger. Personerna på arkivbilden har inget samband med de arbetare som nämns i texten. Foto: Pierre Jean Durieu /Shutterstock
Beräknad lästid 5 minuter

Konsumentens makt pratas det om ibland. Den som köper en vara kan och bör ställa krav på producenten. Efter ett granskande BBC-reportage som visar på omänskliga förhållanden för indiska arbetare vill människorättsjuristen Parul Sharma att fler vänder sig till ETI – ett initiativ för etik i handeln.

Väldigt ofta ser jag en tendens i Sverige, bland civilsamhällsorganisationer och konsulter att koppla billiga produkter till sämre hållbarhetsnivåer, det vill säga sämre tillstånd hos arbetstagare, och sämre hantering av närmiljön i de fallen vår produkt eller pryl är billig att inhandla här hemma i Sverige.

Köp tre betala för en är per automatik sämre arbetsförhållanden. Med den logiken är alltså dyrare produkter mer hållbara. Min erfarenhet inom revision och granskning inom en rad branscher de senaste tjugo åren visar att det absolut inte behöver vara så.

Jag förstår tanken bakom resonemanget och jag önskar att det var så enkelt. Det som kan skilja sig åt är tillgången till vissa produktionsenheter tillhörande ”billigare kedjor” det vill säga att de är aningen enklare att granska. Men i många fall delas någorlunda samma leverantörskedjor av billigare märken och dyrare märken, vardagsprodukter och lyxvaror tillsammans i samma produktionsröra.

”Vi får arbeta kontinuerligt, ofta hela natten, sova klockan 03:00 för att vakna klockan 05:00 för ytterligare en hel dag”, beskriver en kvinna sin situation.

”Våra chefer bryr sig inte. De bryr sig bara om produktionen”, säger en annan kvinna till BBC:s reporter under ett granskning i oktober och november 2020 av Rajini Vaidyanathan (läs gärna reportaget på BBC).

BBC har undanhållit namnen på de som gick med på att intervjuas, liksom namnen på de lokala fabrikerna i Indien för att skydda arbetarnas säkerhet. Det är denna gång indiska arbetare som producerar åt Marks & Spencer, Tesco, Sainsbury’s och lyxiga Ralph Lauren.

”Vi får inga toalettpauser, vi får inte ens tid att dricka vatten. Vi får knappt tid att äta lunch”, uttrycker en kvinna.

Hon beskriver hur en chef ställer sig i matsalen och blåser i en visselpipa för att skicka tillbaka arbetarna till produktionen. En annan anställd berättade att personalen tvingades arbeta övertid och förhindrades att åka hem tills det att extraarbetet var klart.

”De har ökat vår arbetsbelastning! Vi tvingas stanna sent för att slutföra arbetet, om vi inte gör detta skriker de på oss och hotar att sparka oss. Vi är rädda eftersom vi inte vill förlora våra jobb.”

Greenwashing och floskler är något som fortfarande fungerar bra

Greenwashing och floskler är något som fortfarande fungerar bra. Ralph Laurens rapport om globalt medborgarskap och hållbarhet från 2020 säger att företaget är ”engagerat i att bedriva vår globala verksamhet etiskt med respekt för värdigheten hos alla människor som tillverkar våra produkter”.

Rapporten innehåller också ett löfte om att säkerställa att anställda ”inte får få arbeta för mycket övertid” och säger att det inte ska finnas ”verbala trakasserier, tvång, straff eller andra kränkningar av arbetsrätten”.

Dessa varumärkena är alla medlemmar i Ethical Trading Initiative (ETI), ett medlemskap som  innehåller ett löfte om att se till att arbetstiden inte är för hög, övertiden ska vara frivillig och att arbetstagare inte får utsättas för verbal kränkning, hot eller annat våld.

I ett uttalande menar Ralph Lauren att företaget är djupt bekymrat över påståendena från BBC och ska undersöka detta. ETI finns sen något år tillbaka även i Sverige.

”Vi kräver att alla våra leverantörer uppfyller strikta driftsstandarder för att säkerställa en säker, hälsosam och etisk arbetsplats, och vi utför regelbundna tredjepartsgranskningar vid alla fabriker”, säger företaget.

Fabriken som levererar modemärket förnekade de anställdas anklagelser och sa att fabrikens regler överensstämmer med lagen. De tre stormarknadsvarumärkena har alla uttryckt att de var chockade över att höra rapporterna och arbetar tillsammans för att säkerställa att problemen åtgärdas, särskilt med fokus på den extrema arbetstiden.

Sainsbury’s menar att företaget ”insisterar på ett antal åtgärder som leverantören måste vidta för att vi ska kunna fortsätta arbeta med dessa, medan vi fortsätter att noggrant övervaka arbetsplatsen”.

Tesco lägger till: ”Vi tolererar inte några som helst kränkningar av arbetstagarnas rättigheter och undersöker till fullo dessa anklagelser så snart vi blev medvetna om dessa. Vi är djupt oroliga över vad vi fann.”

Vad kan du nu göra som konsument och medmänniska?

Du kan börja med att dela den här artikeln. Du kan skriva på dessa företags sidor på Facebook och Linked-in – ställ en fråga och kräv konkreta åtgärder. En kommentar om bojkott kan hjälpa på vägen.

Du kan skriva till ETI Sverige (läs också på hos Ax Foundation, som är en av grundarna och beskriver initiativet). Fråga vad de avser göra åt dessa fyra bolag som också inryms i deras initiativ.

Parul Sharma

Sedan 2020 ingår Parul Sharma i Tidskriftsföreningen Sydasiens styrelse. Hon är VD för The Academy for Human Rights in Business, författare och människorättsjurist med gedigen erfarenhet i hållbarhetsfrågor i högriskländer. Vid bland andra Human Rights Law Network, EU-kommissionen, Sandvik AB har hon arbetat med mänskliga rättigheter, anti-korruption, leverantörsledet, arbetsrätten och CSR-perspektivet. Hösten 2020 utsågs Parul till ordförande för Amnesty Sverige.

Kategorier:

Tidskriften Sydasien rapporterar om Indien, Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh, Afghanistan, Nepal, Bhutan och Maldiverna. Sedan 1977 följer Sydasiens nätverk av skribenter och fotografer det som sker i regionen. Vårt gemensamma mål är att erbjuda kryddstarkt innehåll och bidra till fördjupade kunskaper.

FÖLJ OSS

Arkiv
Translate: العربية العربية বাংলা বাংলা 简体中文 简体中文 English English Français Français Deutsch Deutsch हिन्दी हिन्दी Italiano Italiano 日本語 日本語 ဗမာစာ ဗမာစာ नेपाली नेपाली پښتو پښتو Português Português ਪੰਜਾਬੀ ਪੰਜਾਬੀ Русский Русский සිංහල සිංහල Español Español Svenska Svenska தமிழ் தமிழ் Українська Українська اردو اردو