Dödsstraff ingen lösning på Bangladeshs våldtäktsproblem

Protester med krav på hårdare tag mot våldtäktsmän i Bangladesh har lett till att regeringen infört dödsstraff. Foto: Nomad Soul /Shutterstock
Beräknad lästid 3 minuter

Bangladesh inför dödsstraff för våldtäkt. Beskedet kommer efter demonstrationer mot en gruppvåldtäkt som har spridits i sociala medier. Regeringen vill nu visa handlingskraft, men människorättsjuristen Parul Sharma menar att dödsstraffet inte är en lösning.

Mellan januari och september i år har 975 våldtäktsfall rapporterats i Bangladesh och mörkertalet är oerhört stort. Av de rapporterade fallen är 208 så kallade gruppvåldtäkter, där 40 flickebarn och kvinnor dött visar människorättsorganisationen Ain-o-Salish Kendra i sin statistik.

Demonstranter, studenter, och yngre kvinnor har under flera år krävt rättvisa i form av dödsstraffet. Nu mer än någonsin då grova våldtäktsfall återigen filmats och lagts ut på sociala media. I de grövsta våldtäktsfallen på senare tid har det av media och människorättsorganisationer lyfts fram att förövarna faktiskt tillhör samhällets elit, med stora kopplingar in i politiken och regeringen.

Våldtäktsmännen tillhör ofta en oberörbar elit

Detta har triggat ett dramatiskt avkrävande av rättvisa i det bangladeshiska samhället. Demonstranterna kräver ett slut på straffrihet för våldtäktsmän som anses tillhöra en oberörbar elit.

Människorättsorganisationer i Bangladesh hänvisar till forskning som visar att dödsstraffet i sig aldrig varit behjälpligt med att stärka kvinnors rättigheter och hänvisar till grannlandet Indiens misslyckade tillämpning av det man kallar strängare och rättvisare regelverk. Grundproblemet menar organisationerna ligger i korrupta rättssystem och med domstolar som misslyckats med fällande domar i våldtäktsärenden.

I majoriteten av fallen beskrivs hur våldtäktsoffrens rädsla för att träda fram är avgörande för att rättvisa ska skipas, något som Human Rights Watch aktivt rapporterat om de senaste tio åren. Organisationen menar vidare att införandet av dödsstraffet inte skulle göra något för kärnfrågan, det vill säga “epidemin” av en hemsk kvinnosyn och våldtäktsärenden i Bangladesh.

Dödstraffet kommer in som en ändring till lagen om förebyggande av förtryck mot kvinnor och barn, som för närvarande föreskriver en maximal livstidsdom för våldtäktsfall, och kommer att träda i kraft på tisdagen den 20 oktober informerade landets justitieminister Anisul Huq.

Bortsett från att dödsstraffet till sin natur är grymt och bör avskaffas menar majoriteten av de människorättsorganisationer som är engagerade i kvinnors rättigheter, att Bangladesh måste hantera ett mycket mer grundläggande problem – ett trasigt straffrättsligt system där överlevande inte ens vågar närma sig polisen i trygghet.

Offren vågar inte ens närma sig polisen.

Trots forskning och tydliga uttryck från människorättsorganisationer menar justitieministern att lagen nu kommer att vara avskräckande för sådana grova brott medan man samtidigt kommer att anstränga sig för att påskynda rättegångsprocessen för våldtäktsmål.

Lagändringen må för en stund lugna delar av en upprörd befolkning men frågan är om kvinnor och flickebarn får rättvisa och beskydd i samhällen de vistas i? Den frågan har besvarats i många länder där parlament antagit dödsstraffet som ett svar för att stärka skyddet för kvinnor, och förse kvinnor med rättvisa. Svaret på den frågan är att samhällen inte visat på någon skillnad alls, inte ett starkare skydd för kvinnor eller någon som helst avskräckande effekt.

Parul Sharma

Sedan 2020 ingår Parul Sharma i Tidskriftsföreningen Sydasiens styrelse. Hon är VD för The Academy for Human Rights in Business, författare och människorättsjurist med gedigen erfarenhet i hållbarhetsfrågor i högriskländer. Vid bland andra Human Rights Law Network, EU-kommissionen, Sandvik AB har hon arbetat med mänskliga rättigheter, anti-korruption, leverantörsledet, arbetsrätten och CSR-perspektivet. Hösten 2020 utsågs Parul till ordförande för Amnesty Sverige.

Kategorier:

Tidskriften Sydasien rapporterar om Indien, Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh, Afghanistan, Nepal, Bhutan och Maldiverna. Sedan 1977 följer Sydasiens nätverk av skribenter och fotografer det som sker i regionen. Vårt gemensamma mål är att erbjuda kryddstarkt innehåll och bidra till fördjupade kunskaper.

FÖLJ OSS

Arkiv
Translate: العربية العربية বাংলা বাংলা 简体中文 简体中文 English English Français Français Deutsch Deutsch हिन्दी हिन्दी Italiano Italiano 日本語 日本語 ဗမာစာ ဗမာစာ नेपाली नेपाली پښتو پښتو Português Português ਪੰਜਾਬੀ ਪੰਜਾਬੀ Русский Русский සිංහල සිංහල Español Español Svenska Svenska தமிழ் தமிழ் Українська Українська اردو اردو