Livsfarliga hettan i Indien och Pakistan slår mot utsatta

Rekordhetta i Indien och Pakistan 2022
Den som har möjlighet, som den här pojken i en by nära Delhi i april 2022, tar chansen till svalka. Problemet är, vilket Parul Sharma konstaterar, att miljontals utsatta drabbas av hettan. Foto: Photo Delhi /Shutterstock
Beräknad lästid 4 minuter

Våren uteblev, konstaterar Pakistans klimatminister Sherry Rehman. Istället kom en vägg av hetta. I Indien tonar premiärminister Modi ner klimatförändringarna, medan de som ser och känner av effekterna och larmar känner frustration. Stora, utsatta grupper drabbas hårt av hettan, skriver Parul Sharma.

”Klimatet har inte förändrats. Vi har förändrats… vår tolerans och våra vanor har förändrats. Om vi ​​förändras så har Gud byggt systemet på ett sådant sätt att det kan balansera på egen hand”, uttryckte Indiens hindunationalistiske premiärminister Narendra Modi inför en grupp unga lärare innan han åkte till COP26, FN:s klimatkonferens i Glasgow förra året.

Modi ägnar väldigt ofta sina storföreläsningar åt kulturella värderingar om miljön och åberopar ofta de hinduiska skrifterna. I ett land som Indien som dagligen utsätts för strömavbrott menar den indiske premiärministern att man faktiskt kan trä en nål i månskensljus och att ett land som Indien sällan har mörka kvällar då naturen förser alla med ett naturligt ljus.

Kommentarer och tal som ovan från landets främste ledare har byggt upp väldigt mycket frustration hos Indier som ser och förstår klimatförändringarna varje dag, men räds för att kallas för antinationalister trots att landet, och regionen Sydasien lider av klimatförändringarnas effekter.

Temperaturerna i delar av Indien och Pakistan har nått rekordnivåer, vilket sätter livet på spel för miljontals människor. Nu är effekterna av klimatkrisen över hela subkontinenten en verklighet.

Den genomsnittliga maxtemperaturen för nordvästra och centrala Indien i april var den högsta sedan registreringar började för 122 år sedan, och nådde 35,9 och 37,78 grader Celsius, enligt Indian Meteorological Department (IMD).

Solens strålar behövs och utnyttjas inom jordbruk och produktion av mat, som här i Västbengalen. Men när temperaturen stiger över 40 grader i skuggan är det direkt farligt att vistas någon längre tid i solen. Foto: Chowdhury Arindam /Shutterstock

Förra månaden hade New Delhi över 40 grader under sju hela dagar. Tre grader över medeltemperaturen för månaden april, menar indiska meteorologer. I vissa indiska delstater tvingades skolor att stängas.

Hettan har skadat en mängd grödor både i Pakistan och Indien, och har satt en oerhörd press på energiförsörjningen. Detta ännu mer då regeringstjänstemän uppmanade invånarna att stanna inomhus och dricka mycket för att inte riskera att bli uttorkade.

I Pakistan, noterade städerna Jacobabad och Sibi i provinsen Sindh i landets sydöstra del 47 grader en dag i slutet av april, enligt uppgifter från CNN och med Pakistans meteorologiska avdelning (PMD) som källa. Enligt PMD var detta den högsta temperaturen som registrerats i någon stad på norra halvklotet den dagen.

”Det här är första gången på decennier som Pakistan upplever vad många kallar ett ”vårlöst år”, beskrev Pakistans klimatminister Sherry Rehman i ett uttalande.

Men experter säger att klimatkrisen kommer att orsaka tätare och längre värmeböljor, som påverkar mer än en miljard människor i dessa två länder. Indien är bland de länder som förväntas bli värst drabbade av klimatkrisens effekter, enligt IPCC (FN:s klimatpanel, Intergovernmental Panel on Climate Change).

”Denna värmebölja är definitivt aldrig tidigare skådad”

”Denna värmebölja är definitivt aldrig tidigare skådad”, säger Dr. Chandni Singh, IPCC:s huvudförfattare och seniorforskare vid Indian Institute for Human Settlements.

”Vi har sett en förändring i dess intensitet, dess ankomsttid och varaktighet. Det här är vad klimatexperter förutspådde och det kommer att få kaskadeffekter på hälsan.”

Indien upplever ofta värmeböljor under sommarmånaderna maj och juni, men i år började temperaturen stiga under mars och april. I den norra delstaten Punjab, känd som ”Indiens brödkorg”, orsakar nu klimatförändringarna en matkris för miljontals bönder och småbrukare.

Punjabs jordbruksdepartement beskriver en genomsnittlig ökning på upp till sju grader i april vilket drastiskt minskat veteskörden. Indiens veteproduktion ser sannolikt ut att falla under år 2022 efter fem år i rad av rekordskördar, eftersom en kraftig, plötslig temperaturökning i mitten av mars minskade skördarna hos världens näst största spannmålsproducent.

Nedgången kan göra att den indiska exporten minskar rejält. På grund av de globala vetepriserna efter att Ryssland invaderade Ukraina, exporterade Indien rekordhöga 7,85 miljoner ton under räkenskapsåret fram till mars – en ökning med 275 procent från föregående år. Denna uppgång ser nu ut att bli en krasch i Indiens export på grund klimatförändringarna.

Experter vid FN:s klimatpanel menar att människor som arbetar utomhus som bönder, de inom byggbranschen och alla som arbetar med manuellt, fysiskt arbete kommer att lida mest. De har få alternativ att kyla ner sig och kan inte komma undan värmen.

Många befinner sig mitt i en stekande värme och solsken och utför sitt fysiska arbete. Den rådande hettan leder till en rad hälsorisker för grupper i samhället och människor som redan är utsatta.

Läs mer | Sydasiens magasin går på djupet

Sydasien har i ett flertal artiklar följt klimatmötet COP26, se lista (genom sökfunktionen på Sydasien.se). I Sydasiens magasin, 2020 respektive 2021, har vi på redaktionen fördjupat oss i två för regionen centrala ämnesområden.

Sydasien reportagemagasin 2020 – tema klimat och vatten
Sydasiens magasin 2020 med tema klimat och vatten kan beställas eller läsas som pdf i Sydasiens arkiv.
Sydasien nr 3 2021 med tema jordbruk och livsmedel kan beställas från redaktionen, läs mer här.
Print Friendly, PDF & Email
Parul Sharma

Parul Sharma är människorättsjurist med fokus på Sydasienregionen. Hon var medlem av Tidskriftsföreningen Sydasiens styrelse 2020-2023.