Dödstalen i Sri Lanka är högre än någonsin tidigare under pandemin och sjukhusen är ”extremt överbelastade”. Fredagens besked om nedstängning i minst tio dagar var väntat. Beslutet har dröjt då det slår hårt på ekonomin och inte minst den så viktiga turismen.
Texten uppdaterad söndag 23 augusti 2021 kl 23:30
En total nedstängning för att bromsa smittspridningen har efterfrågats från allt fler håll i Sri Lanka de senaste veckorna. President Gotabaya Rajapaksa som har den yttersta makten och sista ordet på ön har i det längsta undvikit en nedstängning. Han vet hur hårt en sådan slår på såväl de fattigaste som på landets ekonomi i stort. Det kan utläsas om uttalandet till nationen under fredagen kokas ned.
Sedan tidigare hade det beslutats om utegångsförbud från tio på kvällen till fyra på morgonen och förbud mot resor över provinsgränser. Detta sedan dödstalen de senaste veckorna har legat på över 150 per dag.
Beskedet om lockdown och tio dagars utegångsförbud (vissa grupper och funktioner i samhället är undantagna) kom på fredagsförmiddagen lokal tid, med bara 12 timmars varsel. Mataffärer fylldes under fredagen då människor gav sig ut för att storhandla och köerna ringlade långa vid bensinstationerna.
Under söndagen kom besked om att matgrossister kommer att hålla öppet 24-25 augusti för att handlare ska kunna sälja ut sina förråd som fyllts av grönsaker som inte hann säljas under fredagen.
Det gavs också besked om att de allra fattigaste familjerna kommer att få 2000 rupier i bidrag. Företag som levererar mat hem till dörren ska kunna fortsätta fungera, inklusive bageriers brödbilar.
Under lördagen (21 augusti) rapporterades totalt 198 nya dödsfall med konstaterad covid-19, den högsta dödssiffran hittills. Öns sydvästra del är fortsatt hårdast drabbad.
På många håll runt ön där ”alla känner alla” och alla är ”vänner” ligger sorgen som en dimma. Många anhöriga till insjuknade är desperata, då det råder brist på syrgas och mediciner som kan användas vid behandling av lunginflammation.
Inte ens de mest välbemedlade, som brukar klara sig ur alla situationer, kan räkna med adekvat vård. Inte ens en läkare som är son till en toppkirurg på ön lyckades uppbåda medicin till sin sjuka far, som senare avled i covid-19. Bara de allra sjukaste uppmanas kontakta vården, övriga måste försöka tillfriskna i hemmet.
President Rajapaksa uppmanar polisen att ta hand om alla som bryter mot utegångsförbudet och ”strikt tillämpa lagar mot dem”. Han säger också att inhemska läkemedel kan användas för behandling om det saknas ordinarie läkemedel.
Det rapporteras om människor som nu dör för att de inte kan erbjudas behandling i vanlig ordning vid sjukhusen. Tissa Jananayake, en vän till 51-åriga Manjula Wijesuriya som avled 1 augusti 2021 efter att ha fått en hjärtinfarkt uppger för ABC News:
”Det var en tragisk död, även om han hade covid, dog han inte på grund av det. Han dog för att han inte fick behandling för hjärtinfarkt, för att han inte kunde få intensivvård.”
Regeringen pekar på att protester orsakat smittspridningen – andra pekar på att regeringen bär fulla ansvaret
Piyal Nishantha, minister med ansvar för bland annat barns och kvinnors utveckling och utbildning, skyller smittoutbrottet på konspiratörer, oppositionspartierna JVP, SJB och vissa grupper civilsamhället, i ”vilkas intresse det ligger att förvandla ön till en kyrkogård”. Dessa borde ställas till ansvar, säger ministern enligt tidningen Ceylon Today.
På presidentens webbplats står att läsa att de protester som hållits har orsakat en ökande smittspridning. Det ska ha hållits 120 protester med över 1500 deltagare. Dessa uppgifter motsägs från MR-organisationer, som framhåller att även små protester där mindre grupper av äldre damer stått med ansiktsmask utanför parlamentet har skingrats av polisen.
Allt fler lägger skulden på regeringen. Men haglande beskyllningar är en del i ett av tradition hett politiskt debattklimat.
I ett tal till nationen som kan ses på presidentens sida på Facebook säger Gotabaya Rajapaksa att landet genom tidigare nedstängningar lyckats hålla nere smittspridningen och att det kan göras även nu.
Presidenten pekar på en hög vaccinationsgrad och anger statistik och mål i sitt tal. Efter 10 september ska alla över 30 år ha erbjudits en andra vaccindos och samtliga i den åldersgruppen ska i slutet vara fullvaccinerade. Hälsoarbetare i frontlinjen ska också kunna få en tredje dos, vilket ska ge än bättre skydd mot viruset.
Men av de 160 som dog 13 augusti var ingen vaccinerad, enligt arméchefen Shavendra Silva, som ansvarar för landets coronainsatser. Han använde termen corona curfew (coronautegångsförbud). Daily Mirror rapporterar i en artikel på lördagen att det skapats förvirring genom de olika termer som använts av personer i officiella positioner.
I Sri Lanka har ett flertal vaccin använts, främst AstraZenecas (tillverkat i Indien), kinesiska Sinopharm och ryska Sputnik V samt en mindre andel Moderna och Pfizer. Indien som tidigare har donerat en stor mängd vaccindoser har nu skeppat syrgas, då smittovågen i Indien bedarrat, rapporterar tidningen Sunday Times i Sri Lanka.
Det råder delade uppfattningar kring huruvida vaccin nått hela ön. På landsbygden, som är större delen av ön, är andelen vaccinerade lägre än i städerna. Det har också funnits en tro på alternativa behandlingsmetoder, som uppmuntrats av politiker och myndigheter, vilket i kombination med vaccintvivel kan ha bidragit till att några undvikit sprutorna.
Regeringskritiska nättidningen Groundviews konstaterar att presidenten i alla fall gjort ”en omgruppering av regeringen för att åstadkomma en välbehövlig korrigering av kursen”.
Erfarna ministrar ska nu ta ett stadigare tag i landet, inte minst Keheliya Rambukwella som ny hälsominister. Som mediaminister under inbördeskriget arbetade han nära militären, som nu har en central roll i att minska risken för ökad smittspridning.
Sri Lanka med drygt 21 miljoner invånare har hittills klarat sig relativt väl, räknat till antalet infekterade och döda, men den totala officiella dödssiffran under pandemin landade under lördagen på 7184.
Den kan ställas mot de 14 664 dödsoffren i Sverige med tio miljoner invånare (siffran i Sverige anger döda inom 30 dagar efter konstaterad covid-19-smitta). I Sverige är dödstalen just nu mycket låga.
Deltavarianten av coronaviruset som flugit in från Indien uppfattas av läkare som både mer smittsam och mer aggressiv när det väl får fäste i en kropp – även yngre blir allvarligt sjuka. Som om det inte vore nog har en ny undervariant av deltavarianten, en helt ny mutation, upptäckts i Colombo under veckan, vilket bland andra Daily Mirror rapporterat.
Journalister i Sri Lanka som Sydasien varit i kontakt med beskriver situationen med ord som ”hemsk” och ”fruktansvärd”.
– Jag skulle säga att det är fullständigt olämpligt och vansinne att boka en resa till ön de närmaste månaderna, om man inte måste åka hit av någon annan anledning än att turista, säger en journalist till Sydasien.
Vården är fullständigt överbelastad. Sjukvården beskrivs just nu som ”svårt nedtyngd” och ”extremt överbelastad” enligt individuella källor, medier, myndigheter och politiker. Därom råder alltså ingen oenighet. Regeringsstyrda dagstidningen Daily News skriver att vaccination av de ovaccinerade som är över 60 år ska prioriteras. Det är fortfarande den hårdast drabbade gruppen.
Alla kroppar, oavsett dödsorsak, ska också testas för covid-19. I bårhusen finns ingen plats och det saknas plats för kroppar som ska kremeras och när de ska begravas hastigt blir läget pressat och stressat i många sektorer.
Den turist som råkar ut för en olycka eller blir sjuk under vistelsen på ön måste räkna med att det inte finns de vanliga vårdresurserna och att en plats då kanske tas från en öbo i behov av vård.
Tidningen Daily Mirror skriver på fredagen: ”Sjukhusen står inför en av de värsta hälsokriserna någonsin, när tusentals patienter söker vård dagligen (för symptom på covid-19) och tusentals redan är inlagda och upptar såväl sängar och golv på sjukhusen.”
Nedstängningen blir nu ett hårt slag för alla som arbetar som daglönare och för alla som driver verksamheter inom turismnäringen. Enligt Ajith Nivar Cabraal, minister med ansvar för bland annat kapitalmarknader, har regeringen ingen möjlighet att betala ut 5000 rupier (220 kronor) i nödbidrag eller dela ut matpaket värda 10 000 rupier, som tidigare gjorts. Han uppger för Daily Mirror under söndagen att den behövande gruppen uppgår till 4,2 miljoner invånare.
I Facebookgruppen ”Svenskar i Sri Lanka” diskuteras frågor kring resor till Sri Lanka. Meningarna har tills nu varit delade kring huruvida det är klokt eller inte att resa i nuläget eller ens boka en resa under hösten och det kommande vinterhalvåret.
Svenska utrikesdepartementets avrådan från icke nödvändiga resor till Sri Lanka och ett flertal andra länder gäller till och med 1 september, men kan komma att förlängas.
Matproduktionen på ön hålls igång och det finns tillgång till mat, men problemet blir att när samhället öppnar under några timmar blir det rusning till affärer och marknader.
Arméchefen Shavendra Silva som alltså styr insatserna på marknivån klargör att den som insjuknar och upplever symptom och som anser sig behöva vård ska använda numret 1904 och skicka sms med uppgifter om namn, ålder och adress. Första dygnet inkom 3000 sms till det operationella centret. I beredskap runt ön finns arméns ambulanser.
Därefter görs en indelning av de sjuka i kategorierna A, B och C. Endast kategori A – de som lider av andningssvårigheter och svåra symptom kan komma i fråga för vård.
Det värsta med viruset är att det inte är synligt på ytan, särskilt inte betraktat från en annan världsdel. I nuläget gäller inget inreseförbud. För några kan det fortfarande förefalla som att det är ”läge att åka till Sri Lanka om en månad eller så”. Ett tydligare besked är: ”åk bara om du absolut måste, men vänta om du kan”.
Sri Lanka som stat är i desperat behov av utländsk valuta, vilket rapporterades av bland andra Al Jazeera i senare delen av juli. Landet är tyngt av en djup skuldkris och är i händerna på både Indien, Kina och internationella valutafonden (IMF).
Inflödet av pengar från utländska resenärer har sedan mars 2020 strypts. Många människor i Sri Lanka är i behov av nödhjälp och många som har kontakter på ön skickar en slant direkt till dem. Sri Lankas ambassader har också efterfrågat donationer direkt in i statskassan, vilket Sydasien skrev om i artikeln om pandemiläget på ön i april 2020.
Uppgifter om att det inom kort saknas pengar för import av olja dementerades i veckan av regeringen, då det kom frågor kring bristen på bränsle vid bensinstationer på ön. Under året har import av en rad andra varor stoppats.
Snart väntar en ny session i FN:s råd för mänskliga rättigheter i Genève i september, där företrädare för Sri Lanka (för vilken gång i ordningen?) ska förneka ansvar för handlingar begångna under inbördeskriget och framför allt i slutskedet 2009.
Flera i landets högsta politiska och militära ledning betraktas redan nu av FN:s människorättskommissionär som ytterst ansvariga för utomrättsliga avrättningar, bombningar av civila, tortyr inklusive omfattande bruk av sexuellt våld. Bevis saknas inte.
Med terrordåden mot kyrkor och turister påskdagen 2019, fartygskatastrofen utanför landets kust i juni 2021, förändringar i klimatet som förvärras ytterligare genom naturförstörelse känns det som sju sorger och åtta bedrövelser för landet.
Kanske blir 2022 bättre när det kommer till turismen, men den tunga skuldbördan ligger kvar och riskerar att växa. Närmaste tiden går tankarna åter till alla som insjuknat i en sjukdom som kan bli livshotande och till alla som mist anhöriga och vänner.
Läs mer | Officiell information om resor och covid-19
Aktuella resråd för inresa i Sri Lanka finns på webbplatsen för Sri Lankas ambassad i Stockholm. Här finns ett dokument om de nya regler som gäller för resande till Sri Lanka från 20 augusti 2021 och tills vidare.
På Sri Lankas officiella webbplats för inresande finns ytterligare information.
Hälsoministeriet har ytterligare information och enheten för epidemiologi har än mer fördjupning och på presidentens officiella webbplats ligger information om covid-19 högst upp.
På webbplatsen för Sri Lankas armé visas vilken roll armén spelar i bekämpningen av viruset.
På den svenska regeringens webbplats finns information om resråd under pandemin och utrikesdepartementet uppdaterar listan med länder som UD avråder från att resa till. Se också Sweden Abroad: För ett antal länder – inklusive för Sri Lanka – gäller avrådan från icke nödvändiga resor till och med 1 september 2021. En förlängning kan komma.
På krisinformation.se finns samlad information från svenska myndigheter.
Världshälsoorganisationen WHO speglar läget på global nivå.