Sipris styrelseledamot delaktig i strypning av internet i Sri Lanka

Colombo Telegraph
Nättidningen Colombo Telegraph produceras från London av en erfaren journalist från Sri Lanka. Foto: Colombo Telegraph
Beräknad lästid 3 minuter

I Sri Lanka får telekombolaget Dialogs kunder inte läsa Colombo Telegraph. Den populära och väl ansedda webbtidningen som publiceras av en exiljournalist i London har inlett en kampanj för att ifrågasätta blockeringen. Mycket uppmärksamhet riktas nu mot toppdiplomaten Jayantha Dhanapala, som sitter i Dialogs styrelse. Sydasien ser en besvärande koppling till Dhanapalas roll i det svenska fredsforskningsinstitutet Sipri.

Tiotals sajter som publicerar texter och artiklar som innehåller kritik mot Sri Lankas regering blockeras av internetleverantörer på ön. Det sker på uppmaning av Sri Lankas regering och myndigheter. Åtgärderna att strypa informationsflödet inleddes som en del i censuren under inbördeskriget och omfattningen har ökat efter kriget.

Jayantha Dhanapala är internationellt känd för att ha haft en hög post inom FN och för att han 2006 kandiderade till posten som generalsekreterare, sedan president Mahinda Rajapakse nominerat honom. I Sri Lanka är han känd som ambassadör vid FN i Genève 1984-87 och i USA 1995-97 och senare som chef för Sri Lankas fredssekretariat. Han har också fungerat som rådgivare åt president Rajapakse.

Dhanapala sitter i styrelsen för Dialog, som finner sig i att blockera sajter som innehåller kritik mot regeringen, och är också vice ordförande för det internationella fredsforskningsinstitutet Sipri, med bas i Stockholm. Institutet finansieras till största del genom anslag från Sveriges regering, men även andra organisationer. Till största del är det svenska skattebetalare som bekostar verksamheten.

Frihet på nätet är en hjärtefråga för utrikesminister Carl Bildt. UD håller fanan högt och propagerar internationellt för frihet på nätet. Regeringen framhåller friheten på nätet som en hörnsten för demokratisk utveckling. Det är UD som utser styrelseledamöter till Sipri.

Att vice ordföranden för Sipri, Stockholm International Peace Research Institute, nu pekas ut som delaktig i det mycket medvetna arbetet som kända ”internetfiender” bedriver för att kväva obekväma röster kan ses som besvärande för organisationens trovärdighet.

Enligt det resonemang som Colombo Telegraph driver är Dhanapala väl medveten om blockeringen och han sitter i en position att antingen göra något åt den eller ta upp frågan företrädare med regeringen. Det resonemanget för också de som på Colombo Telegraph ifrågasätter Dhanapalas roll i Friday Forum, en oberoende grupp inom civilsamhället som driver medborgarrättsfrågor i Sri Lanka.

Sydasien har sökt Sipris ordförande Göran Lennmarker för en kommentar om han anser att det innebär en intressekonflikt att Jayantha Dhanapala innehar en välavlönad post i ett företag som medverkar till att strypa det fria flödet av information i Sri Lanka.

Vid ett första samtal är Lennmarker ovetande om uppgifterna kring Dhanapala. Lennmarker säger att Sipri ”är för transparens”. Efter att Lennmarker fått en länk till Colombo Telegraph, och de för Jayantha Dhanapala och Sipri besvärande uppgifterna kontaktar Sydasien Lennmarker igen för att få en kommentar. Svaret kommer istället från organisationens kommunikationschef Stephanie Blencker.

– Jayantha Dhanapala är en före detta undergeneraldirektör för avväpning inom FN och den sittande presidenten för Pugwashkonferensen. SIPRI litar till fullo på den svenska regeringens beslut gällande tillsättandet av medlemmar i styrelsen, skriver Blencker.

Sipri är ett oberoende internationellt forskningsinstitut med omkring 50 anställda som drivs som en stiftelse. I fokus är studier av frågor om fred och konflikter med tonvikt på nedrustning.
”Styrelsen fattar beslut angående institutets forskningsagenda, aktiviteter, organisation och finansiell förvaltning. I övriga frågor beslutar direktören. Forskarkollegiet fungerar som direktörens rådgivare i forskningsfrågor.”

Pressfriheten är starkt hotad i Sri Lanka. De många journalistmord som begåtts under den sittande regeringen förblir olösta. Självcensuren bland journalister är utbredd. Många journalister har tvingats i exil och merparten kan inte återvända.

Genom att publicera webbtidningar från utlandet har kritiska röster gjorts hörda för öborna. Men regeringen har alltså vidtagit åtgärder för att strypa informationsflödet. Colombo Telegraph är långt ifrån den enda nättidningen som regeringen anser att invånarna inte ska få läsa.

Den mest kända sajten är kanske Tamilnet.com som har blockerats under lång tid. Här finns nyheter om händelser som rör den tamilska befolkningen på ön. Tamilnet anses sedan länge sympatisera med den på Sri Lanka numera utplånade LTTE-gerillan.

Dharmeratnam Sivaram, en av Tamilnets grundare mördades 28 april 2005. Mordet är precis som alla journalistmord på ön ouppklarat.

Organisationen Reportrar utan gränser listar Sri Lanka på plats 165 av 180 länder i pressfrihetsrankingen för 2014. Landet är den sämst rankade staten i världen med demokrati som officiellt styrelseskick.

Print Friendly, PDF & Email
Johan Mikaelsson

Johan Mikaelsson är sedan 2020 redaktör för Sydasien. Johan är frilansjournalist och har skrivit och gjort dokumentärfilm om Sri Lanka med särskilt fokus på mänskliga rättigheter. Hans bok ”När de dödar journalister – En personlig skildring av Sri Lanka”, släpptes 2015. Johan började skriva för Sydasien 1997.