Drömmen om fred

Drömmen om fred. Credit: Sana Altaf/IPS

Police detained several Kashmiri juveniles for stone-pelting in the 2010 unrest. Credit: Sana Altaf/IPS
Foto: Police detained several Kashmiri juveniles for stone-pelting in the 2010 unrest. Credit: Sana Altaf/IPS

Jag var 21 år gammal första gången jag fick ett laddat vapen riktat mot mig. Gammal nog att förstå innebörden av maktrelationen som utspelas då man som obeväpnad står inför en gevärsmynning. I Sydasien finns flera regioner där unga är alltför familjära med skjutvapen, krig och konflikt.

Indiens Kashmir, Sri Lankas Jaffna, Bangladeshs Chittagong Hill Tracts, Pakistans Khyber Pakhtunkhwa och Afghanistans Kabul för att nämna några. Dessa områden har även berättelser som inte handlar om konflikterna runt omkring utan om människorna som växer upp där och kämpar för sina rättigheter, sina barns rättigheter och framtid. Drömmen om fred.

Att växa upp i väpnade konflikter och barns rättigheter är ämnen som Sydasien Nättidskrift ofta skriver och i år kommer vi följa utvecklingen i regionen från alla möjliga infallsvinkar.

Den dagen jag stod öga mot öga med laddade vapen var i mytomspunna indiska Kashmir. En sådan vacker plats med storslagna mytomspunna Mogulträdgårdar, lotusdammar och underskön natur. Indiska armesoldater rusade in på en vacker träsnidad husbåt mitt i Dal Lake där lotusarna blommade.

Som ni märkt har Sydasiens webplats legat nedstängd en tid och detta är på grund av ett spamangrepp.

Tack för att ni hittat in till oss, till vår nya web 2016!

Låt mig presentera några av våra skribenter som är med oss i år: Sri Lanka krönikören Johan Mikaelsson, miljöpolitiska debattören Teresia Borgman, Mumbai-wallahn Rohit Bhatia, människorättsaktivisten Parul Sharma och kulturkrönikören Zac o’Yeah för att nämna några.

Välkomna till ett nytt år med Sydasien!

Johanna Sommansson
Johanna Sommansson

Johanna Sommansson är Redaktör för SYDASIEN och har en mångårig passion för regionen. Hon är utbildad på Stockholms Universitet med BA i Indologi och MSc Socialantropologi. Johanna har gett ut publikationen Desi Girls - Young Middle Class Girls Constructions and Negotiations of Gender, och dokumentärfilmen Desi Girls med samma tema.

Inga kommentarer än.

Kommentarer är avstängda.