Ett dödligt år för debutanter

Boken The Tantalus Redemption av Yudhi Raman.
Boken The Tantalus Redemption av Yudhi Raman. Foto: HarperCollins (förlag)
Beräknad lästid 5 minuter

När jag tittar tillbaka på 2014 kan jag konstatera att det varit ett ytterst bra år för indiska deckardebuter – aldrig någonsin tidigare har det staplats så många recensionsexemplar av intressanta debutkriminalromaner på mitt skrivbord (som står i Indien) och av så pass lovande kvalitet. Låt mig presentera er för fem författare värda att hålla koll på.

Bollywoodmanusförfattaren och före detta kriminalreportern Mahendra Jakhar har dragit nytta av sina talanger och erfarenheter i ”The Butcher of Benares” som tar med läsaren på en vild tripp genom Varanasi, den heliga staden vid Gangesfloden. Hjälten som heter Hawa Singh, men kallas för ”Spöket”, är en riktigt hårdkokt galning som har blivit skottskadad i huvudet … och en kula sitter kvar inuti hjärnan.

I Varanasi, dit han rest med sin döende fader som söker uppnå en bättre återfödelse, ramlar han över ett mysterium som han beslutar sig för att reda ut: en kvinnlig turist har hittats drunknad i floden, med hjärtat urgröpt ur bröstkorgen.

Det visar sig att hon är en amerikansk astronom som arbetar för Vatikanen och i samband med obduktionen hittas fragment av ett horoskop som hon tycks ha svalt kort innan hon dog – och det horoskopet förutspår hennes egen död. Fler offer dyker snart upp i den heliga staden, det börjar gå rykten om att en seriemördare är i farten och i jakten på gärningsmannen letar ”Spöket” igenom palats, krematorier och sinnessjukhus.

Mer av en fröjdefull traditionell kioskthriller är Yudhi Ramans ”The Tantalus Redemption”. Den tempofyllda handlingen sparkas igång med att mineraloger hittar enorma mängder av det sällsynta mineralet tantalit i en övergiven guldgruva i Sierra Leone, i västra Afrika; tantalit är tydligen dyrbarare än guld och krävs bland annat för att man ska kunna tillverka mobiltelefoner (utan tantalit, lär jag mig under läsningen, skulle vi inte leva i dataåldern idag).

Hjälten Jurvir Nair härstammar från Kerala i södra Indien, men arbetar för ett stort finansbolag i London, och han läppjar på champagne på sitt privata jetplan medan han flyger mellan förhandlingsbord i Singapore eller Schweiz. Nu krävs dock att han knäpper upp manschettknapparna och kavlar upp ärmarna för att bege sig in i avlägsna delar av Afrika där inbördeskrig pågår för att rädda tantalitfyndigheterna från skrupelfria legosoldater som planerar att plundra gruvan.

Nairs globala äventyr tar också med oss till lite varstans i Europa och Asien, tills han slutligen står ansikte mot ansikte med den maktgalne ärkeskurken Magan vars mobiltelefonibolag ligger bakom enorma mängder av kriminell aktivitet – inklusive tantalitplundringen. Men lyckligtvis är Nair tack vare att han växte upp i Kerala en kampsportexpert som behärskar kalaripayattu och kan svinga sitt ringlande urumi-svärd med dödlig precision.

Ytterligare en trevlig ny läsupplevelse var ”S.T.A.L.K.E.D.” av Girvani Dhyani, som är en sorts affärsjuridisk thriller. Den unga kvinnliga advokaten Tara börjar misstänka att någon på hennes arbetsplats är korrumperad, och att denne anonyme person säljer hemlig information om planerade sammanslagningar och fusioner bland de företag som firman arbetar för. Hon bestämmer sig för att täppa till läckan och avslöja spionen, men vem det än är som ligger bakom lyckas ständigt att undgå upptäckt – och istället börjar den skugglike personen att förfölja och trakassera Tara, till och med när hon tar sin tillflykt till New York. Det dröjer inte länge förrän Taras eget liv tycks stå på spel och den ena kusliga scenen avlöses av nästa i en faktiskt rätt så festlig debutbok.

Den i New Delhi baserade konsulärtjänstemannen Patrick Brysons ”The Sad Demise of Manpreet Singh” är en skröna från ambassadernas värld, fylld av humor, bakfyllor och sex. Dominic McLeod är ursprungligen från Australien, men medan han befann sig på semester i Indien erbjöds han en konfektbit av en vänlig turistguide, men som naturligtvis visade sig ha bakats med sömnmedel som huvudingrediens. När han vaknar upp på en basargata i Delhis gamla stad är allt han äger borta, inklusive kalsongerna.

På något vis lyckas han ta sig till den australiensiska ambassaden som vid tillfället söker efter en person som kan jobba som fältagent på viseringsavdelningen med att granska misstänkta bedrägerier och förfalskade dokument – och mot alla odds blir Dominic, som alltså är australiensare, betrodd med uppdraget. Ständigt bakfull får Dominic ansvaret för att undersöka en rad ärenden där visumansökare från Punjab fallit offer för en skum mellanhand, varpå flera av dem försvunnit eller dött under mystiska omständigheter.

Rutinundersökningen förvandlas strax till en riktig härva, när Dominic och diverse kurviga kvinnliga konsulära medarbetare upptäcker spår av korruption på hög nivå. Vem hade kunnat ana att livet kunde bli så spännande i New Delhis diplomatstad Chanakyapuri?

Den femte och sista boken på min lista är en garanterad blivande klassiker och ett storverk för att vara av en debutant. ”The Avatari” skriven av militären Raghu Srinivasan är en maffig äventyrsroman eller kanske rättare sagt en episk thriller – delar av historien utspelar sig i det förflutna och inkluderar karaktärer som Marco Polo och Kublai Khan, Sven Hedin och Adolf Hitler, även om huvuddelen av intrigen utspelar sig på 1980-talet och i England, Afrika, USA och Asien.

Den pensionerade översten Sir Henry Ashton får av en eller annan orsak en mystisk kallelse från en asiatisk munk – han måste rädda en av världens äldsta hemligheter från att falla i fel händer. Hemligheten ifråga ligger gömd någonstans i Himalayabergen och ledtrådarna styr översten genom Afghanistan som vid tillfället är under sovjetisk ockupation och på gränsen till inbördeskrig. Översten blir naturligtvis indragen i allt detta och måste i princip besegra röda armén längs vägen.

Hans lilla team består av den trogna nepalesiska fanjunkaren Durga Bahadur, matematikgeniet Susan Hamilton som kan knäcka vilken hemlig kod som helst, och sist men inte minst Peter Khan, en afrikansk legosoldat som CIA helst av allt vill se eliminerad. Krigsscenerna är så pass väl beskrivna av författaren (som ju förstås är expert i ämnet) att till och med en lekman som jag, som är totalpacifist och aldrig ens gjorde lumpen då det begav sig, blir fascinerad av militär strategi.

Fast det största nöjet med att läsa ”The Avatari” är onekligen den elegant polerade och korthuggna prosan, en kvalitet som tyvärr saknas i många andra indiska deckare och thrillers som tenderar att vara stilistiskt spretiga.

Så där ja, fem böcker värda att plocka på sig nästa gång man passerar genom en indisk flygplatsbokhandel och letar efter spänning med lokalfärg!

Print Friendly, PDF & Email
Zac O’Yeah

Zac O’Yeah är reseskildrare och författare till dokumentära böcker som ”Mahatma!”, ”Guru!” och ”Indien – en personlig vägvisare till land och kultur” samt romantrilogin om Bangalore: ”Operation Sandalwood” (2012), ”Operation Operation” (2015) och ”Den tropiske detektiven” (2018). Han har medverkat i SR:s kanaler P1, P2, P3, P4 och P5, SVT:s ”Babel” samt skrivit för tidningar över hela världen och i Sydasien sedan tidigt 1990-tal.